пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Подорож Україною: «Найхитрющий звір в лісі: ЛИСИЧКА»

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 


На занятті ми продовжуємо ознайомлювати дітей з природою України: розповідаємо про хижаків, більше уваги приділяємо лисичці, порівнюємо вовка та лисичку.
Сьогодні ми визначаємо, яких звірів бояться зайчики. А чи боїться хтось зайчиків?
Ми вже не вперше в лісі, тому вже знаємо як там потрібно поводитися. Малята йшли засніженим лісом тихо-тихо, уважно дивитися під ноги, щоб нікого не потурбувати і не сполохати. Адже в лісі ми — гості, а господарі — дики тварини.
Малята вже знають, що звірів взимку потрібно шукати по слідах: так простіше їх побачити.
Малята розказують, яка лисичка, педагог доповнює їхню розповідь. Потім порівнюємо лисичку і вовка, дивимося на фотографії, як живе лисичка, які у неї малючки.
Всі разом рахували скільки у лисички вушок, ніжок, оченят. Доуявляти лисичку діткам вже легше, ніж зайчика.




Основна конструкція — лисичка. Закріплюємо одразу кілька прийомів конструювання — «цеглинка на цеглинку», «цеглинка під цеглинку», «цеглинка із зміщенням», ставимо цеглинки з нижнього боку основи. Здається, що прийомів надто багато, але ж дітям ми про них не говоримо. Та й всі прийоми вже знайомі. Тому лисичку будували частково за словесними інструкціями педагога, частково — за показом. В усіх вийшли дуже красиві звірки!

Ліс для лисички — рідний дім. Тож під час вільного конструювання ми зробили разом ліс для своїх лисичок. Цього разу дітки враховували свої помилки, слухали поради педагога, вчилися будувати стійкі та міцні конструкції. У Ксюші вийшло дерево з найрозлогішою кроною. Дівчинка любить прикрашати дерева квіточками. Тож спочатку побудувала галявинку з багатоповерховими диво-квітами, а потім придумала, як зробити галявину частиною крони. Ілларія перше дерево будувала, уважно слухаючи поради педагога, а от друге дерево створила самостійно. Висока струнка тополя виросла у Лізи. Дерева сподобалися всім лисичкам!

Заняття про лисичку ми проводили окремо для групи раннього віку. Тут найбільше вразила Улянка: вона дуже вправно, зосереджено працювала, дуже старалася, тому її лисичка дуже швидко побігла по стежиночках. Дерево дівчинка будувала за порадами педагога, а ще у неї вийшли чудові грибочки і кущик. Потім дівчинка прикрасила ліс галявинками з квіточками, привела на екскурсію багато діток.




От такий ліс-лісочок вийшов у нас для лисичок-сестричок!

Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «Дошкільна академія “УнікУм”».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!



науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко

Немає коментарів:

Дописати коментар