суботу, 28 березня 2020 р.

Геометричні фігури та пошук закономірностей (продовження)


Перші закономірності для дошкільнят та молодших школярів


Завдання 4

Подивись уважно на малюнок. Усі фігури схожі між собою, а одна відрізняється від усіх інших фігур на малюнку. Обведи її червоним олівцем. Чим вона відрізняється від інших фігур?



При розв’язуванні таких завдань діти можуть розгубитись: на малюнку зображено багато різноманітних геометричних фігур, складно виділити одну фігуру, що відрізняється серед усіх інших. Треба уважно роздивитись геометричні фігури на малюнку.
• Розкажи, які геометричні фігури зображені на малюнку? “На малюнку я бачу зелені круги, зелені квадрати, зелені трикутники, один червоний трикутник і зелені прямокутники.”
• Яка геометрична відрізняється від усіх інших фігур на малюнку? “Від інших фігур відрізняється червоний трикутник.”
• Чим саме? “Усі геометричні фігури на малюнку зеленого кольору, а цей трикутник червоного кольору.”
Можна коротко сказати, що на малюнку зображені геометричні фігури зеленого кольору. Це і є спільною властивістю для усіх фігур на малюнку, крім червоного трикутника.

Завдання 5

Подивись уважно на малюнок. Всі фігури схожі між собою, а одна фігура відрізняється від усіх інших фігур на малюнку. Обведи її синім олівцем. Чим вона відрізняється від інших фігур?



Запитайте дитину:
• Які геометричні фігури ти бачиш на малюнку? “На малюнку я бачу червоні, сині і жовті квадрати, прямокутники, трикутники і жовтий круг.”
• Яка геометрична фігура відрізняється від інших? “Жовтий круг. На малюнку всі геометричні фігури з кутами і тільки круг кутів не має.”
Спільна властивість для усіх фігур на малюнку (звичайно, крім круга): на малюнку зображені фігури з кутами.

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років