неділю, 18 березня 2018 р.

Пори року у картинах

Природознавство. Вчимо дітей впізнавати стиль художників




Поміркуймо, які завдання ми ставимо перед собою, коли слухаємо з малятами музику, роздивляємося картини, читаємо літературні твори… Хочеться, щоб діти захоплювалися мистецтвом, розкуто фантазували, посміхалися слухаючи музику та роздивляючись картини, відчували настрій героїв, хотіли і могли стати на їх місце і відчути все, що на картині змалював художник.


А для цього картини мають бути для дітей і про дітей, музика — мелодійною та різноманітною, а ще добре, якщо мелодія закликає дітей затанцювати її.
І не обов’язково, щоб діти знали назви всіх творів та імена композиторів, поетів, художників… Не в цьому справа, не це важливо. Якщо малята будуть інтуїтивно відчувати стиль митця, розуміти, які твори створені один майстром, а твори будуть їм подобатися, вони мимовіль вивчать всі назви. А назви без любові до мистецтва — порожній звук. Кому потрібні?

У цій колекції вправ ми не тільки повторюємо з малятами прикмети пір року, вчимо розрізняти їх, а й показуємо різні стилі художників, вчимо дітей інтуїтивно розрізняти їх, знаходити картини одного художника в одному стилі. Зверніть увагу дітей на те, де картини одного художника, а які сюжети намалювали різні митці.
Така інтегрована робота гармонійно поєднує мистецтво і природознавство, вчить дітей спостережливості, уважності, а також звертає їхню увагу до творів живопису, спонукає не вчити на пам’ять назви картин та імена художників, а відчувати живопис.
Отже, розпочинаймо!

Прикмети пір року на картинах Любові Новосьолової




Класифікація — упорядковуємо сюжетні картини журналу «Джміль»




Завдання-пазл — сюжетні картини журналу «Джміль» — прикмети пір року




Завдання на класифікацію — прикмети пір року у картинах



Упорядковуємо події — визначаємо, як весна приходить



Порівнюємо, як пори року різні художники змальовують



Шукаємо пари картин «навпомацки» — пори року на картинах різних художників



Одна пора року — один художник



Ланцюжок пір року



Колекція вправ «Пори року у картинах»





Ще більше захопливих завдань, цікавих бесід, дослідів, спостережень тощо Ви можете знайти у книзі «Весна-чарівниця».

Телефонуйте — +38 097-954-74-70, +38 099-972-04-60, +38 073-072-74-79
e-mail: mail@lips.zp.ua
науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років




Автор: Ірина Стеценко