суботу, 7 березня 2015 р.

Далекий близький Космос

Освітній проект для дошкільників і учнів початкових класів

Частина 4


Початок читайте за посиланням


Як знайти свою зірку?


Люди здавна дивилися на небо і мріяли полетіти: спочатку, як птахи, потім (коли з’явились повітряні кулі, дирижаблі та перші літаки) люди мріяли полетіти вище птахів, побачити Космос.
Ми вже багато знаємо про планети Сонячної системи, навіть про рідну Землю дізналися багато нового. Тепер хочеться ближче, власними очима побачити зірки і планети.
Це можна зробити за допомогою телескопу (він схожий на лупу, збільшуване скло, через яке можна побачити об’єкти на небі). Величезні телескопи, які допомагають нам побачити навіть далекі зірки, встановлюють в обсерваторіях. Вчені всього світу за допомогою телескопів спостерігають за небесними тілами, їх взаємодією, вивчають вплив процесів у Космосі на життя на Землі, можуть передбачити деякі зміни погоди на Землі.





У ясну ніч, коли небо без хмар, добре видно зірки на небі, можна побачити і планети, якщо знати як і де їх знайти. Нотці і Пензлику особливо подобається дивитися на зоряне небо, адже там так багато цікавого. Пензлик намалював кілька картин на космічну тему, а Нотка написала особливу, космічну, музику. Тепер у планах друзів зробити мультфільм про зорі.
Подивимось на зоряне небо і ми. Звернімо увагу, як розташовані зірки, чи однакового вони кольору і величини, чи змінюють своє положення відносно Землі, чи однаково яскраво світять зорі.
Книжечка знайшла атлас зірок на небі і друзі побачили, що зірки розташовані у певному порядку — у сузір’ях. Люди з давніх давен придумали назву сузір’ям і навчилися їх знаходити на небосхилі. Тепер ми, коли дивимося на зоряне небо, можемо знайти там родину ведмедиків, лебідь, близнюків, дельфіна, голуба, стрілця, діву… Знання сузір’їв допомагає нам шукати зірки.







Що таке сузір’я? Щоб легше було орієнтуватися на небосхилі (адже зірки виглядають з Землі дуже схожими) ще у давнину люди перенесли розташування зірок на великий аркуш паперу, об’єднали їх лініями у контури, схожі на знайомі їм тварини, предмети, інші об’єкти. З тих пір на небі гуляють завжди поряд ведмедиця з ведмежатком, летить лебідь, лізе рак, летить возничий, є, навіть, свій дракон… Ми звикли до таких сузір’їв і, хто добре їх знає, швидко орієнтується по зіркам, мандруючи по землі. Адже зірки у ясну ніч видно і у долинах, і у горах, і в океані.
Зірки ковшів сузір’їв великої ведмедиці та маленького ведмедика допомагають знайти Полярну зірку. Це дуже яскрава зірка, вона завжди допомагає мандрівникам знаходити Північ. Саме завдяки ній вони збиваються з шляху (Полярна зірка допомагає орієнтуватися на місцевості — правильно знайти всі сторони горизонту). Полярну зірку часто називають дороговказівною. Знайти її особливо важливо для морських мандрівників, адже у безкрайньому морі зовсім небагато інших орієнтирів (порівняйте морські простори з лісом, полем, горами, навіть з пустелею, а у місті напевно найбільше різних орієнтирів).

Hubble Ultra-Deep Field (HUDF) — зображення порівняно невеликого регіону Космоса, складене з даних, отриманим космічним телескопом «Хаббл» за 11 діб. Це одне з найзначиміших досягнень людства!
Зображення охоплює ділянку неба, яка складає приблизно 1/13,000,000 від всієї площини неба і містить приблизно 10 000 галактик. Галактики різних розмірів, форми, забарвлення, віку. Фактично кожна точка на фото — галактика. Найменші і найчервоніші галактики (їх на фото приблизно 10 000) — найвіддаленіші, які коли-небудь зафіксовані оптичним телескопом.






Фотографії телескопу Hubble Ви можете побачити за посиланням

У Джмелика, Книжечки, Нотки та Пензлика з’явилася нова спільнота «Джміль — живопис, музика, література дітям» знайти її можна за посиланням. Ласкаво просимо приєднатися до нашої команди в Google+!


Наступного разу Джмелик з друзями здійснять космічну подорож, тож збирають охочих у команду. Не пропустіть старт ракети Джмелика!


Увага! Зібравши презентації електронних додатків до журналів “Джміль” № 4, 2014; № 1, 2, 2015 ви можете розгорнути цікавий освітній проект з дошкільнятами та учнями початкових класів “Далекий близький Космос”.


Зробити проект яскравим та цікавим для дітей допоможуть електронні додатки до журналу:
Проведення тренування перед космічною мандрівкою: розкажіть дітям, як народжується космічний корабель та здійснює політ у космос, як вдягаються космонавти, що вони відчувають під час мандрівки
Спробуйте себе в ролі дослідників космічного простору, разом з дітьми станьте екіпажем справжнісінького космічного корабля і подорожуйте Сонячною системою
Виберіть рослини для космічного корабля

Успішного польоту!


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко