суботу, 21 жовтня 2023 р.

Краса у листі

 Мистецтво і природа поряд

 

Осінь. Ми вже жовтень на повну силу, але як на мене трохи він все-таки запізнився. А жовтень — золотий місяць осені. Адже саме жовтень вкриває дерева золотом та пурпуром осіннього листя. Тож це найсвятковіший, найнарядніший місяць осені. І так хочеться запамʼятати цю недовговічну красу і пронести памʼятку через рік до наступного жовтня.

 

Осіння прогулянка

Вийдіть з дітьми на вулицю. Роздивіться все навкруги — проведіть хвилинку милування деревами та кущами, кожним осіннім листочком.

• Уважно роздивіться осіннє листя. Яке воно? Чи є однакові, навіть на одному дереві? А схожі? Чим саме?

• Спробуйте з дітьми за різними критеріям — формою, забарвленням, розміром — класифікувати осінні листочки.

Бачите яка в осені багата фантазія? Вона надзвичайна витівниця!

• А тепер зберіть охайні осінні букети та поставте так, щоб вони милували око. Тоді осіння краса запамʼятається ще краще!

 


Диво-мистецтво

У Каната Нуртазіна є незвичайне хобі: він створює цікаві картини з листя та картону. Митець вирішив до фантазії осені додати ще й власну і вийшли справжні осінні шедеври. А щоб шедеври по справжньому засяяли, митець осіннього листя ще й фотографує свої роботи в незвичайних ракурсах.



• Роздивіться їх. Зверніть увагу дітей на їх витонченість та гармонійність, на те як робота поєднується з довкіллям.





А ще цікаво, що таке незвичайне хобі митець вигадав сам, всьому сам навчився і сам удосконалює техніку виконання своїх робіт. Зараз на вирізку одного листка потрібно приблизно 2 години, але це ланцюжок спроб та помилок. Тож все не так просто як здається.

• Покажіть дітям наскільки це тонка робота, яка потребує терпіння, винахідливості та не аби якої фантазії, вмінь і навичок роботи. Спробуйте вирізати щось із листочків. Складно? Авжеж! Але це не заважає створити чудові аплікації з осіннього листя, а потім хто зна…

 














Цікавих мистецьких хвилинок з дітками!

 

Ірина СТЕЦЕНКО,
наукова співробітниця Міжнародного науково-навчального центру
інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
авторка технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу