суботу, 14 лютого 2015 р.

Незвичайні кристали у наших домівках

Подорож на кухню


Початок публікації про кристали читайте за посиланням


Далеко не завжди ми помічаємо цікаве навколо себе: ми звикли до нього, а іноді просто не знаємо, на що дивимось насправді, тому не бачимо його дивовижність. Кристали ми можемо спостерігати на кухні щодня, ми навіть боремося з ними. Не вірите? Читайте і спостерігайте!


Незвичайний накип





Помічали накип на стінках чайників і каструль, в яких часто гріють воду? Зішкрябайте її і розгляньте через лупу в більшості випадках: вона складається з багатьох дуже дрібних кристаликів. Вони виростають на стінках і дні чайників так само, як кристали солі на ниточці.



Чому ж утворюється накип? У природній воді розчинено багато мінеральних солей. Коли вода кипить і випаровується, вони осідають на стінках чайника, утворюючи накип. Що більше мінеральних солей розчинено у воді, то товстіший шар накипу і швидше він утворюється. У кожній місцевості вода різна, тому й накипу утворюється більше чи менше.
Люди навчилися боротися з накипом, бо саме він заважає воді в чайнику швидко нагріватися, виводить із ладу пральні машини-автомати. Допомагає видалити накип, наприклад, звичайна лимонна кислота. Вона розчиняє накип і замість товстого шару накипу на дні утворюється осад, видалити який досить легко.




Використана література
Шаскольская М. П. Кристаллы М.: Наука, 1985. — 208 с.
науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко