понеділок, 13 січня 2014 р.

Технології «Логіки світу» — 15 років!

Від науки до практики


Точно коли народилася технологія «Логіки світу» не знаю навіть я, її автор. Студенткою почала викладати у школі інформатику у старших і початкових класах, потім — у дитячому садку. Мені завжди було цікаво придумувати нові задачі, шукати кілька варіантів розв’язування там, де інші й один варіант знайти не могли. І якось не помітила, що у моєму робочому зошиті вже система завдань записана. 

А потім перші наукові статті про власні знахідки, перші виступи на наукових конференціях, перші листи від читачів, перші запрошення в гості, на семінари… Вперше систему своїх задач назвала «Логіками світу» на конференції у 1998 році, тож цей рік і вважаю роком народження технології «Логіки світу». Озирнімося назад і помріємо.





Здавалося б недавно я викладала у дитячому садку і школі, придумувала перші задачі на розвиток мислення, з яких все і почалося, а вже технології «Логіки світу» 15 років і заняття з розвитку мислення з моїми задачами проводять в усіх областях України! Приємно, що моя робота знайшла таку підтримку, що у Львові у ШДС «Дзвіночок» вже 15 років викладають «Логіки світу» (а, можливо, є ще такі ветерани, але я про них на жаль ще не знаю).
Завдяки публікаціям у редакції «Дитячий садок» видавництва «Шкільний світ», ентузіазму практиків і їхньої довіри до мене, «Логіки світу» апробовані та знайшли своє місце у дитячих садках і початкових школах, а технологія успішно розвивається і вже у мене з’явився блог «Інформація і МИ: роздуми, цікавинки, запитання і відповіді, задачі для дітей і дорослих, новини…», а що з’явиться завтра ще не знаю й сама.




Зараз мені важко повірити, але все починалося з невеличкого ланцюжка задач

А потім

Сьогодні

Я не можу відділити жодну свою публікацію від технології «Логіки світу». Тож все, що я роблю, придумую, пробую так чи інакше стосується «Логік світу»


Про плани не розповідатиму: адже сама не знаю, що придумаю завтра, післязавтра… Але точно знаю: «Логіки світу» завжди залишаться вдумливими, яскравими, несподіваними і… 
З Вашою допомогою і підтримкою «Логіки світу» вже сьогодні перевершили всі мої найсміливіші плани.

Дякую всім, хто був поряд зі мною всі ці роки, хто повірив у мене, хто радив і критикував, пояснював і допомагав, підтримував і радів моїм успіхам. Сподіваюсь, що і надалі не розчарую Вас! 


Загадуйте бажання! 

Нехай всі Ваші мрії збуваються!




Завжди з Вами
Ірина СТЕЦЕНКО,
науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко