неділю, 20 вересня 2015 р.

“Кращі гір бувають тільки гори…”

Мандруємо просторами рідної країни: Карпати, Кримські гори, Донецький кряж, Овруцький кряж


Початок публікації знайдіть за посиланням


КАРПАТИ


Карпати — один з найпотужніших гірських масивів України. Саме тут розташована найвища в Україні гора Говерла (2 061 м).
• З чого видно, що Говерла дуже висока? (Ліси закінчуються задовго до її вершини, тимчасом як вершини багатьох інших гір у Карпатах вкриті лісами).
Взагалі Карпати вкриті зеленою шапкою лісів: знизу ростуть листяні дерева, що вищі гори, то більше на їхніх схилах хвойних дерев, а вершини найвищих гір укриті луками із соковитими травами — полонинами. Тільки де-не-де каміння виходить на поверхню, і можна побачити те, з чого складаються гори. Зазвичай це каміння вкрите родючим ґрунтом, на якому й ростуть величезні смереки, що затримують воду в горах, не допускають повеней, перешкоджають сходженню снігових лавин.
Подивіться на гірські схили. У Карпатах майже немає неприступних місць, де важко пройти непідготованій до штурму гір людині: навіть на Говерлу можна піднятися без додаткового спорядження. Це дуже дружні до людей гори: їхні схили немовби запрошують погуляти тінистими лісами. Але і до таких гір не можна ставитися зверхньо: треба бути уважним, щоб не потрапити у біду.




Гірські хребти розділені поздовжніми улоговинами та розмежовані глибокими поперечними долинами.
Подивіться, яка невимовно гарна природа Карпат — які барвисті квіти у горах, які шовкові трави на полонинах, які мальовничі краєвиди можна розгледіти згори. Краса!
• Подивіться на фотографії. Що цікавого, гарного та незвичайного ви на них помітили?
• Опишіть рослинний світ Карпат.
• Як ви гадаєте, який колір мають Карпати взимку? Чому?
• Чому Карпати можна назвати вічнозеленими горами?
• Де розташовані гірські озера? На що вони схожі? Чим вражають? Чи сподобалися вам? Чому саме?

КРИМСЬКІ ГОРИ


А тепер помандруємо на південь: там ми можемо побачити найдивовижніші гори — Кримські.
Покажіть дітям на карті Карпати й Кримські гори.
• Чим відрізняється розташування цих гір?
Підведіть малят до висновку: Кримські гори розташовані на узбережжі моря.
• Розглянемо Кримські гори ближче. Чим вони відрізняються від Карпат?
• Як ви вважаєте, чому гори в Криму не зеленого кольору?
У Криму дуже спекотно і сухо: у цій місцевості майже немає річок, які не пересихають влітку, тому рослинам тут ведеться дуже важко, і виживають переважно невеличкі рослини, а високих дерев у Криму майже немає. Лісисті гори ростуть подалі від берега, і кримські ліси неможливо навіть порівняти з карпатськими.
Але, як не дивно, рослинність Кримських гір найбагатша в Україні: тут налічують понад 3 тис. видів рослин (у Карпатах — лише 2200 видів). Близько 240 видів рослин є ендеміками (мають обмежений ареол існування) Криму й одночасно реліктами (збереглися як пережиток древніх епох) (тис ягідний, сосна кримська, кизильник кримський, підсніжник складчастий тощо).
Нагадайте дітям, що в Карпатах каменю, з якого складаються гори, майже не видно за рослинністю. А у Криму спека не дає рослинам густо розростатися, тому вапняки, з яких переважно складаються Кримські гори, видно дуже добре — вони мають світле забарвлення.
Вітри у Криму ніщо не затримує. Вони з дня у день невтомно видувають породу, і скелі тут нерідко набувають чудернацьких форм. Серед них можна розгледіти і ведмедицю, що прийшла до моря води напитися, і злого змія-дракона, і величезний кам’яний гриб.



Найвища вершина Криму — Роман-Кош (1 545 м). Це ланцюг пласких безлісих масивів — яйл.
Вершини Кримських гір може підкорити далеко не кожний: хоч гори і невисокі, але на камінні важко втриматися навіть альпіністам, та й не завжди можна обійти великі нагромадження каміння, неприступні скелі, а ще у таких горах мандрівникові загрожують небезпечні зсуви каміння…
Ай-Петрі (1234,2 м) — одна з наймальовничіших вершин Кримських гір. Скелі Ай-Петрі нагадують зуби гігантського дракона, що здіймається над яйлою. Ай-Петрі — викопний кораловий риф, колись цю гору покривали води Чорного моря. 150–160 мільйонів років тому в околицях Ай-Петрі активно діяли вулкани, залишки яких можна побачити ще й досі.
• Подивіться на фотографії. Чим цікаві гори на них? Що дивовижного ви побачили?

ДОНЕЦЬКИЙ КРЯЖ


• А тепер помандруємо далі й побачимо зовсім інші гори.
• Чим ці гори відрізняються від Кримських?
• Що насамперед вражає?
• Як ви вважаєте, які гори вищі — Карпати, Кримські чи Донецький кряж? Чому?
Донецький кряж — це ланцюг невисоких гір (середня висота становить 200–300 м). Найвища його точка — Могила Мечетна — піднімається на 367 м над рівнем моря. Земна поверхня тут глибоко поорана річковими долинами, ярами та балками. Але навіть з таких невисоких гір ми можемо побачити дивовижної краси краєвиди. Подивіться на фото: річки, ліси, лани — як на долоні.
Подивіться, які мальовничі скелі спускаються до річок. Що вони вам нагадують? Чи так Кримські гори входять у морські хвилі?
• Які дерева ростуть на Донецькому кряжі?
• Чому тут не видно хвойних дерев?
• Уявіть Донецький кряж восени. Яким буде забарвлення гір?
• Як можна назвати такі гори? З чим би ви їх порівняли?



Багата й різноманітна рослинний і тваринний світ цих гір. У Регіональному ландшафтному парку “Донецький кряж” близько 500 видів рослин, з котрих 46 ендемічних і близько 20 занесені до Червоної книги України. Це такі види, як тюльпани Шренка, змієлистий і дубровний, піон тонколистий, близько 10 видів ковили, волошка донецька, карагана скіфська. У байрачних лісах можна побачити диво-квітку, що зветься рябчик руський. Унікальності території надають рідкісні рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України — ковили Графа, ковила вузьколиста, мигдаль низький та інші.
Тож порівняно з Карпатами і Кримом Донецький кряж видається дуже доступним і домашнім, але від цього його природа не втрачає дивовижності, яскравості та величі.

ОВРУЦЬКИЙ КРЯЖ


Тепер ми опинилися на Поліській низині: тут простягається Овруцький кряж. Він також невисокий: максимальні висоти — 300–310 м, найвища точка — 316 м. Південні схили кряжа круті, північні — більш пологі. Поверхня горбиста, розрізана ярами завглибшки до 20–25 м.
Спочатку здається, що це й не гори зовсім — так, пагорки, але з часом розумієш, що таке ставлення до гір — зухвальство: гори набувають уже звичної нам величі.
Вважають, що цей кряж — усе, що залишилося від древніх гірських відрогів. А знаменитий український географ Павло Аполлонович Тутковський назвав його зібранням чудес природи... І таке визначення кряж цілком заслужив. Навіть перше знайомство з ним зачаровує, адже складається він з пісковиків, рідкісних рожевих і червоних кварцитів, яким уже майже півтора мільярда (!) років. З каміння, яке видобували з цього кряжа, постали стіни Софійського собору, Києво-Печерської лаври й Золотих воріт у Києві. Його використовували стародавні майстри, зводячи свої дивовижні будівлі в Переяславі-Хмельницькому, Овручі, Вишгороді.



Овруцький кряж — єдине місце в Європі, де збереглося родовище дуже рідкісного мінералу пірофілліту. У давні часи древляни виготовляли з нього прикраси. Пізніше людям відкрилися дивовижні властивості цього мінералу — він виявився фантастично вогнестійким, і його стали використовувати у виробництві світильників для маяків. В середині XX ст. у незгасних маяках Гібралтару і Дарданелл, узбережжя Чорного і Азовського морів, Заполяр’я і Далекого Сходу палали світильники з українського рожевого пірофілліту.
• Чим ці гори особливі?
• Який краєвид можна побачити з вершин?
• Які рослини ви бачите на фото?
Ще одне диво українського Полісся — це казкова рослинність кряжу. Він є унікальним: на його схилах ростуть широколистяні та хвойні ліси, поширені реліктові рослини: дуб скельний, сосна Фоміна, рододендрон жовтий тощо.
Хоч ці гори й невисокі, але клімат Полісся холодніший, ніж Криму, тому листяних порід дерев тут менше, натомість з’являється більше хвойних.
Неподалік від села Городня розкинулася велика галявина, всуціль укрита плющем — рослиною, характерною для південних регіонів. На схилах пагорбів буяють зарості понтійської азалії, що виросла на Землі в ту пору, коли по ній ще ходили мамонти. Ці високі густо вкриті помаранчевими та жовтими квітами кущі часом утворюють непрохідні хащі.
Але і це ще не все. Біля села Червонка мандрівники неодмінно потраплять у царство наступного представника південних рослин — ліс кам’яного дуба. А неподалік від села Городець їх зустріне іще одне незвичне для тутешніх місць дерево — чорна береза. Чому ці рослини опинилися тут, наука досі не знає...
• Подивімося ще раз на фотографії цих дивовижних гір і знайдімо своє диво!

Цікаво і дотепно здійснити віртуальну подорож з дітьми допоможе презентація, ЗАВАНТАЖИТИ яку Ви можете на сайті журналу «Джміль»

ЗАВАНТАЖИТИ презентації, які допоможуть ознайомити дошкільнят та учнів молодших класів з нашою країною, здійснити віртуальну подорож Україною Ви можете на сайті журналу «Джміль» (№ 1, 2015) після кожної статті з позначкою «е-додаток».


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко