неділю, 1 лютого 2015 р.

Незвичайні кристали у природі

Подорож під землю


Початок публікації про кристали читайте за посиланням


Досі ми мандрували суходолом, морями і океанами. Знаходили кристали у найнеочікуваніших місцях, навіть на кухні, тепер можемо відкрити свою, домашню фабрику кристалів. Сьогодні ми здійснимо подорож під землю і пошукаємо кристали там. Що ж спільного у кристалів у наших домівках з кристалами під землею?



Царство кристалів під землею


Краплина за краплиною просочується вода й падає зі склепіння печер. У кожній краплині розчинено багато мінеральних солей. Краплинки випаровуються і залишають на стелях печер маленькі кристалики, схожі на ті, що утворюються в розчині кухонної солі. Поступово на стелях печер утворюються маленькі горбики, які з часом виростають у бурульку. Одна за одною краплі падають день за днем, рік за роком, століття за століттям. Бурульки дедалі витягуються, а назустріч їм починають рости вгору такі самі довгі стовпчики бурульок із дна печери. Іноді бурульки, які ростуть зверху (сталактити) і знизу (сталагміти), зустрічаються, зростаються разом і утворюють колони. Так виникають у підземних печерах візерунчасті, дивовижні гірлянди й колони. По-казковому вельми красиві підземні чертоги з фантастичних химерних сталактитів і сталагмітів, поділені на арки ґратами зі сталактитів.






Шкода, що підземне царство не можна тривожити. Світло та свіже повітря, потрібні, щоб ми їх побачили, руйнує кристалічних велетнів, і все, що створювалося упродовж століть, може загинути за кілька десятків років. Тому ми можемо лише зазирнути в кілька залів одних із найкрасивіших печер світу, що знаходяться в Криму, — Мраморної, Еміне Баір Хосар, Кізіл-Коба (Червона) — і помилуватися дивовижними творіннями природи.





Печера Кристалів


На глибині 300 м у горі Наїка в Пустелі Чихуахуа в Мексиці розташована Печера Велетенських Кристалів. Вона — чудове природне скупчення велетенських кристалів селеніту на Землі: до 1,2 м у діаметрі і 15 м завдовжки, завважки аж 60 т. Два шахтарі, викопуючи новий тунель через гору Наїка, зробили це захоплююче відкриття в 2000 р.






Поки ця печера єдина відома на сьогодні у світі, де виростають кристали, що складаються з природного гіпсу й дуже великі заввишки.
Учені в лабораторії вивчили невеликі частини речовини, з якої складаються кристали, і дійшли висновку: щоб вони досягли таких неймовірних розмірів і не руйнувалися в печері, мають бути унікальні погодні умови — практично постійна температура та стабільна вологість.
Дослідження доводять, що Печера Кристалів зберігала постійну температуру впродовж багатьох сотень тисяч років: завдяки температурі 14,4 ºС і виросли такі великі кристали.





Ще один момент, на який указують фахівці, це специфічна форма, прийнята гіпсом. Ця форма дістала назву «селеніт», вона відома своєю напівпрозорістю.






Використана література
Шаскольская М. П. Кристаллы М.: Наука, 1985. — 208 с.

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко