Де шукати? Як спостерігати? Чому так відбувається?
Початок публікації про кристали читайте за посиланням
«Домашня фабрика» кристалів
Кухонна сіль, яку ми щодня додаємо до страв, складається з
кристалів. Але їх треба вміти побачити. Висипте крупну сіль на серветку. Уважно
розгляньте її: іноді можна помітити красиві прозорі камінчики — це й є
кристали. Не вийшло? Нічого, адже кристалики солі можна виростити й на звичайній
ниточці.
У склянку гарячої води всипте стільки солі, скільки може
розчинитися. Перемішуйте сіль у воді, тоді процес пришвидшиться. Коли сіль уже
не розчинятиметься й почне осідати на дно, розчин готовий.
Візьміть ниточку, прив’яжіть її до олівця й покладіть його
на склянку так, щоб ниточка «висіла» у розчині. Через деякий час уважно
розгляньте ниточку: на ній почнуть наростати кристалики солі, схожі на маленькі
прозорі кубики. Тільки робіть це обережно, щоб не збити кристаликів. Залиште
ниточку в розчині на якийсь час, і ви побачите, як поступово вона
вкриватиметься кристаликами солі.
Якщо у велику ємкість із таким соляним розчином «підвісити»
гілочки, невдовзі вони вкриються «інеєм» із кристаликів солі.
Згадайте: коли ви виходите з моря й не витираєтесь
рушником, то ваша шкіра, висихаючи на сонці, стає солоною, а іноді й білою! Це
на ній утворюються маленькі кристалики солі.
Далі буде :)))))
науковий співробітник Міжнародного науково-навчального
центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років
Немає коментарів:
Дописати коментар