неділю, 16 листопада 2014 р.

Наочно і весело про геометричні фігури

Бесіда з дорослими і дітьми: математика навколо нас


Діти вже вивчили основні типи геометричних фігур — круг, трикутник, квадрат, прямокутник, знають їх основні властивості. Але ці знання ще не тверді, необхідно закріпити і поглибити знання дітей про геометричні фігури. Досить легко відрізнити трикутник від круга (діти майже ніколи не плутають ці геометричні фігури). Набагато складніше впевнено відрізнити квадрат від прямокутника. Тут діти спочатку можуть заплутатись, їм ще важко довгий час зосереджено працювати на одним  і тим же матеріалом, заняття для них стануть не такими цікавими.


У технології «Логіки світу» я спробувала запропонувати дітям цікаві завдання, які допомагають вивчати геометричні фігури. Вони із задоволенням знаходять знайомі геометричні фігури навколо себе або на цікавому малюнку, пригадують і малюють схожі на геометричні фігури предмети. Можна, навіть, спробувати намалювати самим малюнок, використовуючи знайомі геометричні фігури. Хто ж знайде більше геометричних фігур?

Завдання 1

Покажи на малюнку предмети, що нагадують квадрат, прямокутник, круг, трикутник. Поясни свої висновки.



Завдання 2

Пригадай і намалюй предмети, які нагадують знайомі геометричні фігури.



Завдання 3

Уважно роздивись малюнок. З яких геометричних фігур складається цей казковий палац? Використовуючи знайомі тобі геометричні фігури, домалюй його так, як тобі подобається. Які геометричні фігури ти використав?
Розфарбуй палац так:



Поясни свої дії.

Завдання 4

Розфарбуй всі геометричні фігури на малюнку так:



Підрахуй скільки яких геометричних фігур на малюнку. Поміркуй, чи можна з цих геометричних фігур скласти сонечко, ялинку, хатинку, курчатко. Що ще з цих геометричних фігур можна скласти? Намалюй все, що можна скласти з цих геометричних фігур. Поясни свої висновки.

Завдання 5

Капітошка намалював геометричні фігури. Налетів вітерець і всі мої фігури розлетілися і перемішалися. Допоможи мені розібратися, де яка фігура. Обведи зеленим олівцем всі квадрати, червоним — всі прямокутники, синім — всі трикутники. Колір круга визнач сам.




Завдання 6

Уважно подивись на малюнок. Придивись, як розфарбовані геометричні фігури. Закінчи розфарбовувати малюнок. Поясни своє рішення.





науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко