неділю, 4 жовтня 2015 р.

Навіщо рослинам квіти?

Бесіда з дорослими і дітьми


Сьогодні погожий осінній день, з дачі ми привезли багато квітів — і морозки, і кілька різних хризантем, а на дачі ще троянди цвітуть — і пригадалося літо, і моя давнішня літня пригода… Ось почитайте!


Зазвичай багато хто з нас вважає, що квіти насамперед, прикрашають наше життя, на них приємно подивитися…
Я теж маленькою так вважала, із захопленням на прогулянках роздивлялась квіти, ретельно вибирала їх для букетів. Рідко коли приходила з прогулянки з порожніми руками, тому у нас у квартирі завжди було багато різних букетів і у великих, і у маленьких вазочках.




Одного разу ми поїхали до наших знайомих на дачу. Там я побачила безліч нових чудових квітів. Вони росли скрізь, і на клумбах, і довгими рядками так само як і овочі на городі. Доки дорослі розмовляли і не звертали на мене уваги, я займалась улюбленою справою — складала букети.
Один букет я зібрала із чудових білих квіточок з п’ятьма пелюстками, другий — з дрібних жовтих квіток, які росли на китицях довгих стебел огірків. Таких чудернацьких квітів я ще ніколи не бачила! Букети я прикрасила листячком з різних трав. Задоволена роботою, я понесла дарувати букети мамі.




Та, коли їх побачила господиня дачі, то мало не впала від несподіванки. Виявилося, що я понівечила увесь урожай полуниць, а з жовтих квіточок мали вирости гарненькі огірочки. Та я цього не знала! Всі зрозуміли, що я зробила шкоду ненавмисно, і розказали мені, а потім і показали, як бджілки запилюють квіточки, а потім з них  виростають чудові смачні плоди. Виходить квіти не лише прикрашають наші домівки, а ще й годують нас.




В публікації використано фото автора блогу.

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко