середу, 17 лютого 2016 р.

Подорож світом: ЛІТАК

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 


Усі заняття цікаві по-своєму, у кожного є своя родзинка, але це заняття особливе — ми розпочинаємо нашу першу подорож, мандруємо до далекої незвіданої таємничої Африки. Мабуть тому дітки були у припіднятому настрої. Заняття пройшло-промайнуло ми і не помітили… А тепер про все по-порядку.
Розповідаємо дітям про професію біолога (у наших героїв — Петрика і Марійки — батьки біологи, досліджують життя тварин, мандрують по всьому світу, тож в одну з подорожей взяли діток), формуємо життєву компетентність малят — збираємося у подорож і визначаємо, що потрібно у далекій мандрівці в спекотну Африку, а що можна залишити вдома; розповідаємо про аеропорт та злітно-посадкову смугу, під час гри показуємо, як літак злітає та сідає.
Порівнюємо різні види транспорту — трамвай, тролейбус, потяг, літак, лайнер, легкову машину, автобус — визначаємо, яким транспортом можемо доїхати до Африки.
Найголовніше, що малята не просто відповідають, а аргументують свою думку — так розвивається мислення, малята вчаться розмірковувати, доводити свою думку, розвивається мовлення дітей, вони вчаться відповідати розгорнутими реченнями.

Обов’язковою конструкцією на занятті був літак. Дітки дуже добре справилися з конструкцією, у кожного літак вийшов таким, як йому подобається, кожний на свій розсуд вибрав кольори, розташував пасажирів… Літаків було багато, але сфотографувати вийшло тільки ці: польоти не дали змоги.





Потім всі разом дружно побудували довгу злітно-посадкову смугу (адже літак у нас великий, ми збираємось у далеку подорож), педагог розподіляла обов’язки кожного, стежила за правильністю побудови.
І ось такий довгоочікуваний момент — перший політ. Показовий політ льотчика екстра-класу — педагог показує, як літак розганяється, летить, а потім сідає, акцентує увагу, що без шасі літак не злетить. І починаються перші випробувальні польоти без пасажирів, потім — дітки дібрали пасажирів, льотчиків, у декого був екіпаж з двома льотчиками. І в путь! Дітки літали із захопленням, всі польоти були успішними.
Маленький перепочинок і у нас на килимі виростає перший ангар, дітки одразу пробують розмістити туди літаки. Як їм там? Просторо? Чи всі вміщуються?
А ще ми кілька разів виконували танець мандрівників. Дуже приємно, що будують з цікавістю одні й ті самі конструкції і хлопчики, і дівчатка, а потім дружно грають разом: зіткнень у повітрі не траплялося :))

До зустрічі в Африці!

Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «Дошкільна академія “УнікУм”».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко