середу, 6 квітня 2016 р.

Подорож Україною: «Світ під ногами: КОМАШКИ»

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 

Вчимо діток придивлятися до маленького, бачити незвичайне у звичайному: ближче знайомимося з комашками — показуємо малятам їх розмаїття, порівнюємо між собою, разом визначаємо особливості комашок, показуємо те, що вони вміють робити найкраще.

Тож сьогодні ми будували світ комах: комашка-букашка — основна конструкція. Правда комашка у нас вийшла зовсім немаленькою (такого розміру кубики ЛЕГО), зате веселою і симпатичною. Кожна дитина вибрала свій улюблений колір, тому світ комашок у нас вийшов дуже яскравим.
Дітки раннього та молодшого дошкільного віку будували однакових комашок, а от додаткова конструкція — квіточка — у малюків була однаковою (педагог розповіла як будувати стебло з листочками і дітки будували його самостійно — напіввільне конструювання — а от квіточка була в усіх однаковою), старшенькі дітки будували квіточку за уявою (педагог тільки нагадала як будувати стебло з листочком так, щоб воно вийшло стійким, але майже всі дітки експериментували із стеблом і листочками). У нас вийшла казкова галявинка — кожна квіточка різна — всім комашкам дуже сподобалися.
Катюша у нас ще недавно, мабуть тому стебло будувала, користуючись порадами вихователя, а от квіточки придумала сама — у неї єдиної вийшло на одному стеблі одразу дві дуже тендітні та ніжні квіточки.
Ілларія на короткому стеблі (це дівчинка експериментувала — перша квіточка розсипалась, бо стебло було надто високим, тому й не стійким) побудувала велику квіточку чимось схожу на закритий тюльпан.
Ксюша як завжди експериментувала: у неї вийшла небачена квіточка у стилі авангард та ще й жовта ялинка з обличчям (навіщо ялинці обличчя Ксюша нам не розповіла — мабуть це дуже казкова ялинка з галявинки баби Яги).
Ліза вирішила побудувати цілу галявинку чимось схожу на святковий торт.
А от хлопчики не дуже захоплюються квітами, тому Іллюша побудував квіточку за порадами педагога і захопився перевезенням кубиків на машинці: ну це ж чоловіча робота все-таки.







Комашки з радістю прилетіли на затишну галявинку у нашому королівстві УнікУм. Молодці малята! До нових зустрічей!

Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «Дошкільна академія “УнікУм”».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко