суботу, 1 лютого 2014 р.

Як сплять рибки?

Бесіда з дорослими і дітьми


Зараз як ніколи багато можливостей зазирнути у найпотаємніші куточки природи, побачити те, що майже ніхто не бачив, почути звуки, яких ми ніколи б не почули у повсякденному житті… І виходить так, що ми краще знаємо як колібрі п’є нектар з квітки у далеких тропіках, як тварини рятуються в пустелі від денної спеки і від холоду в ночі, як білі ведмеді пристосовуються до холоду Арктики, ніж як живуть здавалося б звичайні тварини зовсім недалеко від нас. 

Тож зазираючи у далекі країни ми можемо не помітити океан на полиці вдома, тропіки Амазонки у трав’яних хащах від ногами, айзберги у звичайній калюжі взимку… 



Треба вміти придивлятися до життя навколо, помічати дивовижне у звичайному, спостерігати щодня, прислухатися і чути, аналізувати, міркувати, розповідати одне одному. Для цього у кожного з нас безліч можливостей — акваріум, годівничка, парки, сквери, стежинки, город, клумба, пісочник…

Звичайно, неможливо побачити все за одну мить: треба бути терплячими, обережними, уважними.

Вчіть дітей спостерігати та спостерігайте самі. Інакше багато цікавинок і несподіванок може пройти повз вас!




Коли я була маленькою у нас дома стояв великий акваріум. Там жили різні рибки — гуппі, меченосці, рибки-півники, мулінезії… Мені подобалося дивитися, як вони плавають. У кожної рибки всій характер.
От пливуть яскраві червоні меченосці. Вони гордо оглядають акваріум. Все в порядку? Рибки-півники — лабіринтові рибки. Вони люблять ховатися між нагромадженням камінців і мушлів в куточку акваріума. А ще півники — бійці. У стародавньому Китаї їх розводили для підводних боїв. Хоч пічники і невеличкі, але найбільші розбишаки в акваріумі. Вони намагаються побити навіть меченосців, а маленьким гуппі просто проходу не дають. Але гуппі хоробрі рибки: іноді найсміливіші з них відважно вступають в двобій з півниками. Такі бійки часто закінчувалися сумно: півники забивали маленьких рибок, і тоді мені хотілося якось наказати півників, посадити їх окремо.



Дуже цікаво годувати рибок. Досить тільки тихенько постукати пальчиком об скло акваріуму, і рибки вже тут як тут. Забули про свої сварки і чекають корм.
Коли у гуппі народжувалися дітки, їх завжди поміщали в окремий невеличкий акваріум — яслі: щоб великі рибки не ображали їх, адже часто рибки їли мальків. Годувала малят-рибок тільки я: спочатку тримала руку зверху акваріума, потім обережно сипала корм у годівничку. Мальки швидко збагнули, що як тільки з’являється рука, з’являється і корм, та швидко підпливали до годівнички тільки-но я підносила руку.



Мені завжди цікаво було подивитися, як сплять рибки, адже у них немає ліжечок і постільної білизни. Де ж вони сплять? Що роблять вночі? Кілька разів я тушила в кімнаті світло, чекала доки рибки заснуть, а потім тихенько вмикала світло знову. Але рибки прокидалися, похмуро і сонно дивилися на мене. «Ну чого ти нас розбудила?» — ніби запитували мене. А вранці, коли я прокидалася, рибки вже плавали в акваріумі.
Як же все-таки побачити як сплять рибки? Одного разу я постаралася прокинутися рано-рано. Мерщій навшпиньках прибігла в кімнату і зазирнула в акваріум. Диво! Рибки дуже повільно плавають! Навіть, очі у них заплющені не повністю. Виходить, рибки і уві сні плавають. Як же важко рибкам спати!




Читайте ще бесіди з дорослими і дітьми про природу навколо нас — «ПТАШИНИЙ ТЕАТР ЗА МОЇМ ВІКНОМ»:
Увертюра та перша дія — Пригоди синичок-сестричок і несподіваних гостей
Друга дія — Переполох

Дякую авторам сайтів за оригінальні знахідки

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко