четвер, 1 серпня 2019 р.

«Як книга з’являється на світ та як її зберігають…»


Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки — продовження


Початок розповіді про Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки читайте тут




Представляю цікаве творче впровадження альтернативної програми формування культури інженерного мислення в дошкільників «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» — ЗДО «Дзвіночок» (м. Шостка, Сумська обл.).

Заняття «Як книга зявляється на світ та як її зберігають…»

Вихователь Марія Кузьменко, група «Веселка» (середній дошкільний вік)







Робота з теми «Таємниці книжкового дивосвіту» (за програмою «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт») у групі тривала вже третій день. Діти переглянули та обговорили разом з вихователем науково-пізнавальні ролики, мультимедійні презентації на тему «Як книга з’являється на світ», побували на екскурсії в шкільній бібліотеці. А на занятті — спробували згадати та вербалізувати свої знання, поміркувати над тим, чи легко і просто з’являються книжки, що треба знати і як діяти, щоб книги жили довго, де краще їх зберігати.









Малята знайшли загальну спільність між дерев’яними іграшками та книгою; за допомогою карток та чисел проілюстрували шлях дерева до книжки, розібралися, де в книжок обкладинки, сторінки; дослідили, що  книги є різні: є для дітей, а є для дорослих, що за обкладинкою можна визначити для кого книжка і, навіть, про що може бути книга; порівняли книги за обкладинками, товщиною, величною, кількістю сторінок; знайшли спільне і відмінне у старій та новій книгах, вдихнули аромат нової книги та спробували вербалізувати відчутий запах нової книги.






Дійшли висновку, що книги зберігаються на зручних полицях, в шафах і в бібліотеках. Згадали, що про бібліотеку є навіть улюблений мультфільм «Свинка Пеппа у бібліотеці».
А ще, за допомогою дослідів довели, що м’яти, рвати, брати книгу брудними руками — не можна, бо від цього псуються її сторінки і виправити це просто неможливо: неможливо розгладити зім’ятий аркуш паперу, неможливо склеїти до купи розірвані частинки аркуша так, що було непомітно, неможливо витерти серветкою жирну пляму з чистого аркуша….








Насамкінець, малюки разом з вихователем виготовили закладку для своєї улюбленої книги. 





Дякую за творче впровадження!
Далі буде…


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років