неділю, 14 червня 2015 р.

Незвичайні кристали у наших домівках

Диво у нас в руках


Початок публікації про кристали читайте за посиланням


Що спільного в олівця й алмаза?


Кристалами ми користуємося щодня, але не знаємо про це. Стержень простого олівця, який залишає сліди на папері, роблять із графіту — кристала вуглецю (за новою українською номенклатурою — Карбон). Графіт витримує дуже високі температури.




Цікаво, що алмаз — найкоштовніший і один із найкрасивіших дорогоцінних каменів — теж кристал вуглецю (лише в іншій формі). Діамант — гранований алмаз, його можна побачити на найкрасивіших прикрасах, які виставлені в музеях усього світу. Алмаз найтвердіший, ніж усі інші камені на Землі. Усі хоча б один раз бачили, як маленький кристалик алмаза в металевій оправі розрізає скло. На незвичайну твердість алмаза вказує навіть його назва від грецького слова «адамас», що означає «непереможний».




Але твердість не завжди означає здатність чинити опір ударам. Незважаючи на свою твердість, алмаз вельми крихкий, його легко розбити ударом молотка. А от розпиляти алмаз, відшліфувати, огранувати його або навіть просто подряпати — вельми важко. Немає жодної природної речовини, твердішої від алмаза.
Графіт м’який, непрозорий, чорний. Алмаз — твердий, прозорий, як чиста вода, яка виграє всіма кольорами веселки. Важко повірити, що алмаз і графіт складаються з вуглецю. Це один із секретів природи, який діти розкриють у старших класах.





У наступній статті Ви дізнаєтесь про те, де можна знайти кристали у рослинах і тваринах.


Використана література
Шаскольская М. П. Кристаллы М.: Наука, 1985. — 208 с.

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко