вівторок, 7 травня 2013 р.

Дуже відкриті задачі про геометричні фігури навколо нас


Нестандартні задачі з усмішкою для дітей і дорослих


Початок читайте тут



Юрій Рошиору

У навчанні доцільно використовувати так звані відкриті задачі, тобто задачі, які передбачають різні підходи до розв’язання, різні шляхи розв’язання, різний ступінь заглиблення в суть проблеми, різні варіанти відповідей...


Саме такі, відкриті, задачі ставить перед людиною життя, які розвивають здатність бачити задачі, прагнути вийти за рамки вузько поставленої умови, допомагають не боятися самостійності, придумувати оригінальні способи розв’язання. Адже в житті майже ніколи не буває розтлумаченої і розкладеної суворо по поличках інформації. Часто перед нами стоять задачі з невизначеностями в умові, варіативними розв’язками, тобто творчі проблеми. Тому я й намагаюся в технології «Логіки світу» використовувати саме відкриті задачі.



Задача 5. Що ти робиш, коли хочеш послухати музику або улюблену казку? Пригадай, які геометричні фігури ти в цей час можеш побачити.

Задача 6. Знайди якомога більше геометричних фігур на комп’ютері. Я знайшла їх дуже багато!

Задача 7 (для дівчаток). Розглянь або пригадай, як мама готує: салат, млинці, яєчню... Які геометричні фігури ховаються у стравах, які готує мама?

Ніна Федорова
Задача 8 (для хлопчиків). Розглянь або пригадай, якими інструментами (приладами) користується тато, коли він щось лагодить або майструє. Які геометричні фігури заховалися в цих інструментах?

Задача 9. Які музичні інструменти ти знаєш? На які геометричні фігури вони схожі? Які геометричні фігури заховалися в музичних інструментах?

Задача 10. Пригадай, де ти відпочивав влітку. Які геометричні фігури побачив?

Задача 11. Знайди геометричні фігури серед дерев у лісі. Чи однакові геометричні фігури можна знайти в лісі у різну пору року? Яка пора року ховає в лісі найбільше геометричних фігур? Поясни свою відповідь.

Задача 12. Які рослини ростуть у саду? Пригадай, коли вони дозрівають. На які геометричні фігури вони схожі?

Задача 13. Пригадай, які рослини ростуть на городі (в саду). На які геометричні фігури вони схожі? Які геометричні фігури ховають овочі під землею? Де і яких геометричних фігур більше на городі (в саду)? Під землею чи над землею?

Ніна Федорова
Задача 14. Пригадай, якими інструментами користуються люди, коли пораються на городі? Які геометричні фігури нагадують ці інструменти?

Задача 15. Пригадай, які ти знаєш види спорту. Коли (в яку пору року) з яких видів спорту змагаються спортсмени? Яких геометричних фігур у яких видах спорту найбільше?

Задача 16. Які букви схожі на геометричні фігури? Чим саме вони схожі? Чому ти так вважаєш?

Задача 17. Нещодавно я була в гостях у песика. Він пригостив мене цукерками і тістечками. На столі я знайшла чотири круги, два квадрати, прямокутники і навіть кілька трикутників. Песик подарував мені яскраву повітряну кульку і там заховався іще один трикутник. Спробуй і ти знайти ці геометричні фігури. Можливо, ти знайдеш їх більше, ніж я.

Задача 18. Накрий стіл для трьох гостей так, щоб на ньому було якомога більше: кругів, квадратів, прямокутників, трикутників. Скільки різних варіантів ти зміг придумати?

Задача 19. Спробуй накрити стіл до чаю, щоб на ньому не було жодного круга (квадрата, прямокутника, трикутника). Без якої геометричної фігури накрити стіл неможливо? Поясни свою відповідь.


От де простір для фантазії! Тут усі розумні пропозиції схвалюються:


• візьму трикутних цукерок повну вазочку;


• знайду (спечу) квадратне печиво з квадратним візерунком на ньому;


• зроблю квадратні бутерброди з трикутними шматочками сиру, ковбаси, овочів (нічого, що різати важко!);


• накрию стіл із серветками круглої форми з узором із кругів.





Далі про дуже відкриті задачі читайте у наступних статтях блогу.
А тут ви знайдете казкову задачу-дослідження про геометричні фігури з відкритими запитаннями.


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років