вівторок, 19 квітня 2016 р.

І знову тропіки: «Птах-говорун: ПАПУГА»

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 


Марійка та Петрик побачили у лісі квіти, схожі на які ростуть у нас вдома на підвіконнях, — орхідеї. Вони бувають дуже різної форми і забарвлення. «Мабуть є у цьому лісі незвичайні тварини», — подумали дітки. І дійсно тато з мамою показали братику і сестричці птахів, схожих на орхідеї. Це папуги. Сьогодні ми ознайомлюємося з цими дивовижними птахами: чому вони так виглядають, які у них особливості, чим схожі різні види папуг, чим відрізняються.

Основна конструкція для всіх — папуга. Побудувати її дуже складно, тому молодші дітки будували дещо спрощений варіант птаха і їм потрібно було більше допомагати. Всі малята будували дуже уважно і зосереджено, тож невдовзі зграйка яскравих папужок розмістилася у нас на столі. Старші дітки придумували ім’я своїм птахам: дівчатка враховували і колір, і характер птаха.
Молодші дітки під час вільного конструювання будували пістряву галявинку за уявою: щоб папужки відчували себе, як вдома у своєму лісі. А старші дітки — будували тропічний ліс.




Ксюша дуже любить будувати все високе, але дівчинка вміє вчитися на своїх помилках: вона вже кілька разів намагалась побудувати надто високе дерево, але не змогла забезпечити його стійкість і дерево ламалось. Тож сьогодні Ксюша побудувала кілька різних дивовижних тропічних дерев: не дуже високих зате стійких. Такий ліс зможе пережити будь-яку тропічну негоду.





А от Ліза та Катюша вирішили все-таки спробувати побудувати високі-високі дерева, як у справжньому тропічному лісі. Кожний має право спробувати, зробити власні помилки, а вже потім на них повчитися — коли ж експериментувати, як не у дошкільному віці. Дівчатка кілька разів намагалися побудувати дерева вище себе, але дерево ламалося. Нічого: можна поміркувати і спробувати ще…




Папуга — дивовижний птах і, звичайно, таке диво хотілося б забрати додому. Тож зі старшими дітками ми робили аплікацію: кожний самостійно добирав кольори і розміщував елементи аплікації. Тому папуги вийшли і схожими, і різними одночасно. Дивіться!




Ось таке цікаве пізнавальне заняття у нас вийшло сьогодні! До наступних зустрічей! Буде цікаво і дивовижно!

Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «Дошкільна академія “УнікУм”», «пізнавальне конструювання».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко