суботу, 7 вересня 2019 р.

Відстукує годинник – невпинно лине час…


Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки — продовження


Початок розповіді про Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки читайте тут



Представляю цікаве творче впровадження альтернативної програми формування культури інженерного мислення в дошкільників «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» — ЗДО «Дзвіночок» (м. Шостка, Сумська обл.).

Заняття «Відстукує годинник – невпинно лине час…»

Вихователь Олеся Забутна, група «Чомусики» (старший дошкільний вік)

Малята з цікавістю дізналися про те, що у світі існує багато видів годинників, які об’єднуються за певними параметрами: спосіб розміщення — наручні і настінні годинники; призначення — будильники, таймери, секундоміри; вимірювання часу — із циферблатом чи табло; улаштування годинникового механізму — механічний, кварцевий чи електронний.










Певні годинники працюють безшумно, інші повідомляють про час гучно: боєм чи мелодією. Ще є безліч годинників, за допомогою яких вимірюють час окремі люди. Є квіткові, пісочні, водяні, вогняні, і, навіть, живі.

Малята залюбки тренувалися визначати час; досліджували, що можна зробити за 30 секунд, 1, 2 хвилини… Дійшли висновку, що годинники виховують  пунктуальність та дисциплінованість, і сконструювали з LEGO-цеглинок власні, іграшкові годинники. Від себе додам: поки що іграшкові :)









У занятті використана сюжетна картина «Пан Точний Час на гостину кличе нас» («Джміль» № 2, 2018), яка допоможе розповісти дітям про різні способи вимірювання часу, різні види годинників, календар, а цікаві завдання з наліпками пробудять допитливість малят, спонукають їх дізнатися ще більше, та інші матеріали тематичного випуску журналу «Джміль» «ПІДКОРЮЄМО ЧАС»



Дякую за творче впровадження!

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років