вівторок, 29 березня 2016 р.

Подорож Україною: «Наш весняний гість: ШПАК»

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 


На занятті говоримо з дітьми про прикмети весни, про весняні карпатські первоцвіти — крокуси: які вони, як називаються, коли можна побачити їх цвітіння. Весною прилітають з теплих країв шпаки і ми пригадуємо, як люди їх зустрічають — будують шпаківні. Разом з малятами визначаємо особливості будиночків для пташок.

Сьогодні проводили заняття для діток раннього віку та старшеньких окремо. Основна конструкція для всіх — шпак. Побудувати птаха складно, тому педагог показує як і куди покласти кожну деталь. Дітки вже вправні, тому навіть новачкам все дається без надмірних зусиль: і малята, і старші дітки птахів побудували досить швидко.
Друга конструкція — шпаківня.
Малята раннього віку конструювали будиночок для шпака без зразка за інструкціями — педагог показувала принцип, розповідала як і чому потрібно робити, добирала цеглинки відповідного кольору, дітки будували самостійно.
Цікаво, що Улянка акуратно ставила цеглинки одна за одною по кругу, а от експериментатор Іллюша вирішив ставити цеглинку в центрі, потім дві крайні (намагався навіть поставити дві цеглинки симетрично одночасно двома руками). Складно було ставити потім цеглинки у «дірочку», яка утворилася між іншими цеглинками, але Іллюша все-таки у кожному рядку притримувався обраної стратегії. В кінці у нього виходило вже набагато краще: правда, що «хорошие герои всегда идут в обход» і перемагають! Дах кожний майстрував сам, тому шпаківні вийшли різними — модерн у Іллюши і класика у Улянки. Молодці малята!





Старші дітки будували шпаківні як вільну конструкцію, педагог тільки підказувала і радила, коли допомога була дійсно потрібна.
Катюша прийшла на заняття перший раз, тому їй педагог підказувала набагато більше, вже набувши трішечки досвіду Катя сама придумала дуже цікавий дах: не пригадую, щоб хтось щось подібне робив з малят (її рожевий шпак сидить між двома половинками даха). Ксюшина шпаківня, як і завжди, найвища — дуже цікаве і сучасне інженерне рішення. Іларія тяжіє для класики, у неї більше синіх та зелених кольорів, все дуже строго і виважено. А ще Іларія найбільше любить гратися з ЛЕГО-чоловічками, тому на її шпаківню прийшло подивитися найбільше гостей. Ліза побудувала дуже сучасну двоповерхову шпаківню, але без зайвих прикрас — у неї не тільки шпакам у ній знайшлося місце, а ще й чоловічкам.





Шпаки радісно прилетіли до нових шпаківень! Всі дітки умнічки! До наступних подорожей Україною!

Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «Дошкільна академія “УнікУм”».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко