понеділок, 13 квітня 2015 р.

Знайдіть картину у житті

Бесіда-дослідження з дітьми та дорослими


Як художники придумують сюжети для своїх картин? Деякі з них їм підказує природа: художники малюють з натури (бачать і одразу малюють, намагаються якомога точніше відтворити побачене) або по пам’яті (запам’ятовують те, що бачать, а потім пригадують кілька схожих ситуацій та створюють картину, виходить нібито «збірний» образ) те, що бачать навколо. Кожна картина — розповідь, тільки треба вміти її побачити, відчути і передати словами. Уважному глядачу картини розкажуть і про закономірності у природі. Ще раз розглянемо з дітьми картину української художниці Гелени Павленко «Сімейка фіалок».



Гелена Павленко «Сімейка фіалок»


Роздивіться картину (фіалки ростуть на сонячному місці, перша травка ще тільки починає пробиватися), пригадайте де і коли ви бачили фіалки.
— Де ростуть фіалки? Які місця їм до вподоби? (Фіалки можна побачити на галявинах, на сонячних схилах, під деревами, на болотистих місцях... Зазвичай, квіточки у ранніх фіалок з’являються перш, ніж листя на деревах.)
— Як ви вважаєте, у якому місяці розквітають перші фіалки? (У квітні: ще перша травка тільки починає пробиватися.)
— Що ще ви можете розповісти про фіалки, розглядаючи картину? (Фіалка любить сонячні місця, спочатку на рослинках з’являються листочки, а вже потім — квіти…)
А тепер підемо на вулицю і пошукаймо фіалки. Де ми будемо шукати ці квіти? Знайшовши рослини, обережно роздивимось їх: чим вони схожі на квіти на картині, чим відрізняються. 





Які ще квіти схожі на фіалки на фотографії? Чим саме? (Роздивіться з дітьми будову квітки, форму листочків…) Чим відрізняються? Чи тільки ранньою весною можна їх побачити? (Пригадайте братик і сестричку, анютіни очки, білі садові фіалки…) Тож ми ще й знайшли родичів фіалочок!

Фіалка польова (братик і сестричка)

Фіалка польова (братик і сестричка)
Анютіни очки

Анютіни очки

Анютіни очки
Садова фіалка

Садова фіалка


— Чим особливі фіалки?
— Чим вони нам подобаються?
— З чим можна порівняти кущики фіалок? Які слова дібрати для опису?
— Чим фіалки відрізняються від інших квітів?
— Чи могли б ми впізнати членів родини фіалки серед інших квітів? Як саме?
— Зберіть фотоальбом родини фіалочок.
— Створіть свою картину про фіалочок. Про що ви хочете розповісти?

Роздивіться фото. Чи схожа на фіалку зображена квітка? Чим саме? Чим відрізняється? Як ви вважаєте, чи належить ця квітка до родичів фіалки?

Будра плющовидна

Будра плющовидна

Будра плющовидна


Це будра плющовидна (родина ясноткових): якщо вона і родич фіалки, то дуже далекий.

Яскравих знахідок у природі!

У публікації використано фото автора блогу

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко