неділю, 6 вересня 2015 р.

Кристали у Космосі

Новини науки


Початок публікації про кристали читайте за посиланням





Алмазні планети


Астроном Марк Кучнер з університету Прінстона порахував, що деякі зірки в нашому Чумацькому Шляху можуть мати алмазні планети. У Сонячній системі такої немає, але інші зірки в нашій Галактиці могли б мати достатньо вуглецю, щоб сформувати такі планети.
У газі, який є в протопланетному диску молодої зірки, велика кількість вуглецю разом із невеликою кількістю кисню могли б сформувати вуглецеві склади, такі як карбіди та графіт. А будь-який стиснений графіт має перетворитися на алмаз під високим тиском у надрах вуглецевих планет, потенційно формуючи алмазні шари багато кілометрів завтовшки.
Отже, припущення зроблено. Є й кандидати в алмазні планети. Залишилося лише їх знайти й перевірити неймовірну (але реальну!) теорію.

Матір усіх алмазів


Астрономи з Центру астрофізики в Гарварді знайшли на відстані 50 світлових років від Землі незвичайного білого карлика діаметром 4000 км, що майже повністю складається з кристалічного вуглецю. За надзвичайного тяжіння зірки — це саме алмаз (при великому тиску й температурі вуглець перетворюється на алмаз). Лідер групи, що знайшла алмазну зірку, астроном Тревіс Меткалф називає її «матір’ю всіх алмазів».
Цікаво, що цей мега-алмаз ще і дзвонить як гонг — його поверхня пульсує. І хоча звук у Космосі не розповсюджується — пульс цей можна вивчити, аналізуючи випромінювання зірки. Саме такий аналіз показав незвичайну внутрішню будову карлика.

Використана література
Матеріали науково-популярного Інтернет-журналу MEMBRANA: www.membrana.ru

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко