пʼятницю, 28 березня 2014 р.

Скоромовки навколо

Пізнаємо навколишній світ разом


Скільки цікавого можна щодня знайти навколо! Пошукаймо скоромовки. Звичайно, не завжди знайти їх легко: треба добре роздивитися навколо, поміркувати, пофантазувати… Спочатку пошукаймо поблизу. Ми знайдемо скоромовки всюди: на листочку, на дереві, в супі, на пожарній вежі… А скільки скоромовок під ногами!

Звичайно, без уваги, спостережливості, вигадливості, почуття гумору нам не обійтись, зате як захопливо і цікаво можна провести дозвілля у дитячому садку, школі, родині.


Спочатку всі разом знаходимо місце, де ховається скоромовка. Хто знайде більше? Уявляємо про що саме у скоромовці йдеться, коротко і дотепно висловлюємо думку, добираючи слова, які поки-що важкувато вимовляти. А ще пошук скоромовок можна починати з пошуку цікавих слів. Спочатку шукаймо слова на малюнках, потім — навкруги. Спробуйте зробити так, як пропоную я, а потім придумайте свій спосіб пошуку скоромовок.
Разом скоромовити весело! Спробуйте і Ви відчуєте це!

Звичайно, важко шукати і створювати скоромовки без досвіду: всьому потрібно вчитися. Набути досвід створення скоромовок допоможе стаття «Скоромовки на нашому подвір’ї» (журнал «Джміль», рубрика Самчитайлик, 2014, № 2). У ній до кожної скоромовки є чудова яскрава ілюстрація: тільки дивись, пригадуй слова і вимовляй.
Розучити скоромовки допоможуть електронні додатки до журналу «Джміль». Їх можна демонструвати на екрані чи мультимедійній дошці: одразу всім буде видно і разом можна обговорювати малюнки, читати, співати, фантазувати...
 Електронний додаток Самчитайлика складається з трьох презентацій: ілюстрації до скоромовок, ілюстровані тексти, запам’ятовуємо тексти. Ви зможете використовувати їх так, як зручно Вам і Вашим малятам.

Роздивляємося малюнки


Спочатку уважно роздивіться з дітьми малюнки і дайте відповіді на всі запитання Книжечки, завідувача дитячої бібліотеки Джмелика.
— Що намальовано?
— Про що намальована історія?
— Який її головний персонаж? Чому ви так вважаєте?
— Де він знаходиться? Що робить?
— Поміркуйте, що персонаж робив до того, як його намалював художник?
— Що відбудеться потім?
— Розкажіть намальовану історію.
— Знайдіть на малюнку якомога більше слів, які починаються з певної літери.
— На яку літеру починається ім’я головного персонажа зображеного сюжету?
— Знайдіть на малюнку слова, які починаються з цієї літери.
— На яку літеру на малюнку можна знайти більше слів?
— Знайдіть на малюнку слова, схожі на ім’я головного персонажа.
— Знайдіть на малюнку слова, які римуються з іменем головного персонажа.
— Доберіть слова. Головний персонаж — Який? Що робить? Як він це робить?
— Знайдіть на малюнку схожі слова.
— Як ви вважаєте, про що буде скоромовка? Спробуйте її скласти зі знайдених слів.






Книжечка подарує Вам «диво-бінокль» (більше про це читайте у статті), який допомагає зосередити увагу дітей, докладно розкаже як його використовувати. Книжечка завжди придумує щось цікаве, допомагає, радіє нашим успіхам.

Читаємо скоромовки


Разом вчимося промовляти скоромовку: спочатку повільно, поступово пришвидшуємо темп, допомагаємо одне одному. Скоромовку можна вимовляти хором; по одному слову по черзі; один починає, другий — закінчує… Кожен може придумати свій спосіб.





Запам’ятовуємо тексти

Краще запам’ятати скоромовку допоможуть тексти з пропущеними словами: разом читайте і разом слова шукайте. Можливо, ви знайдете декілька варіантів продовження скоромовки. Щасти!








Розповідаємо скоромовки, не підглядаючи в текст


Знову у пригоді стане перша презентація: ілюстрації до скоромовок. Малюнки допомагають пригадати текст, є своєрідною опорою для пам'яті. Роздивляючись зображення скромовити веселіше!


Успіхів!


Завантажте електронні додатки до статті «Скоромовки на нашому подвір'ї» за посиланням


Більше дізнатися про електронні додатки до журналу «Джміль» (2014, № 1) Ви можете за посиланням
Про електронні додатки про фонтани у живописі, живій та неживій природі, а також інтерактивну карту «Фонтани України», незвичайні фонтани світу Ви можете дізнатися за посиланням
Дізнатися про електронний додаток «Весняні пригоди Джмелика, Пензлика, Нотки та Книжечки» (журнал «Джміль», 2014, № 2) Ви можете за посиланням
Дізнатися про електронний додаток «Як зберігати музику» (журнал «Джміль», 2013, № 1) Ви можете за посиланням

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко