суботу, 5 листопада 2016 р.

Перше слово

Бесіди з дорослими


Зараз науковці та педагоги ламають списи (і вже зламали цілу купу), обговорюючи запитання «Чому і як потрібно вчити дітей?». Але давайте поглянемо з іншого боку «А чи знаємо ми, які вони, сучасні діти?»

Доки в МОНУ спрощують програми початкової школи і міркують наскільки складно дітям рахувати, у центрах розвитку навчаються молодші дошколярики, які вже у вересні вправно рахують до 10 (а то й 20) і це нормальні діти, а не якісь затуркані заучки-замучки :))

Тож, можливо, варто поміркувати над тим «А чи готові наші педагоги до спілкування із сучасними дітками?» і як підготувати їх…

А тепер просто посміхніться і відпочиньте, пригадайте своє дитинство і смішні випадки із своїми вихованцями.




Усі завжди розповідають, що перше слово, яке промовляє дитина — слово «мама». А от і ні! Це не завжди так!
Моє перше слово було дуже потрібним словом «ДАЙ». Мама завжди поруч, все розуміє і без слів. А от як попросити щось дуже потрібне і недосяжне? (Чомусь завжди всі цікаві предмети саме такі!) Ну, звичайно, тут допоможе слово «ДАЙ!».
Потім я швидко навчилася говорити інші потрібні слова — «так», «ні», «туди», «сюди», «бабуся»… А слова «мама» і «тато» все не виходили. Раптом у мами урвався терпець і за вечір кропіткої праці я виговорила таки слово «мама». Тато почув це і образився: «А як же моє слово?» «Сам навчи», — відповіла мама.




І ось у неділю ми з татом, як завжди, пішли гуляти у Голосіївський ліс. Що ми там робили й досі невідомо. В лісі кудись подівся мій черевичок, але перше моє слово після прогулянки було слово «папа».
Ну нарешті всі головні слова я таки вимовила! Ось вам і перші слова. Ну нічого без «спеціальної підготовки» малюки правильно зробити не можуть. Всьому їх потрібно вчити, і вчити. Навіть перші слова у них виходять не такі, як треба.




Почитайте ще — «Три ложки супу» та інші мої бесіди з дорослими…



науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко