пʼятницю, 18 грудня 2015 р.

Пригоди Марійки та Петрика у місті: «Подорож до парку»

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 


Початок подорожі Петрика і Марійки читайте тут

Марійка та Петрик домовилися з друзями поїхати в парк: показати Капітошці справжнісінький ліс у місті, походити його стежинками, побігати, а ще покататися на великих гойдалках і каруселях, яких немає біля їхнього будинка. Зібралася чималенька компанія...
Який вид транспорту обируть дітки? Чому? Разом з малятами вирішуємо це питання: у легкову машину чимала компанія не поміститься, а трамвай і тролейбус можуть їздити не всюди, тож краще на автобусі їхати. Обираємо на макеті міста шлях і от від зупинки до зупинки їдемо до парку.
Основна конструкція автобус. Ми вирішили зробити його довгим, схожим на автобуси у великому місті. Виявилося, що такий автобус побудувати не так вже й легко: діти самі придумували як міцно скріпити разом три основи, потім непросте завдання покласти кубики через два виступи, зробити стовпчики однакової висоти. Подивіться, як під час конструювання розв’язуються непрості для цього віку математичні завдання. Автобуси вийшли класними: в них все, як у справжніх :))





Дітки вибрали пасажирів і порахували скільки у кого пасажирів розмістилося в автобусі. Не розумію чому, але ніхто не поставив двох пасажирів поряд: тож якось задам задачку розсадити пасажирів так, щоб їх було в транспорті якомога більше. Подивлюсь, як дітки її розв’яжуть. Хлопчики захопилися грою, а дівчатка заходилися прикрашати автобуси і гратися в пасажирів.




Маленька Улляночка трішечки запізнилася, тож ми з нею конструювали невеличкий будиночок. Цікаво, що найменшенькі дітки (Улляні трохи більше 2-х років) дуже зосереджено працюють і досить швидко розуміють словесні інструкції педагога (спочатку думала, що таким діткам потрібно буде показувати як класти кожний кубик), а ще малючки намагаються класти одразу по два кубики — справжні архітектори.




В кінці заняття сюрприз — аплікація автобусу — подивіться як по-різному малята приклеїли вікна, а потім домалювали зображення.




Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «пізнавальне конструювання».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко

Немає коментарів:

Дописати коментар