четвер, 11 лютого 2016 р.

Пригоди Марійки та Петрика у місті: «Машини — наші помічники. ПОЖЕЖНА МАШИНА»

Заняття з пізнавального конструювання у Дошкільній академії «УнікУм» Інституту обдарованої дитини НАПН України 


На занятті розповідаємо малятам про тих, хто допомагає нам у дуже складні хвилини — відважних пожежників. Дітки разом з педагогом обговорюють, чому може виникнути пожежа та як діяти, якщо пожежу помітили, як потрібно поводитися вогнем. Також діти ознайомлюються з важкою працею пожежників і технікою, яка допомагає ефективно боротися з вогнем.

Одного дня Петрик і Марійка гуляли з Капітошкою на дитячому майданчику. Раптом між будинками пронеслась велика машина червоного кольору: так швидко між будинками, де ходять люди та грають діти, звичайні машини ніколи не їздять. А ця машина, щоб її вчасно помітили і уступили дорогу ще й сигналить дуже голосно.
Педагог вмикає звук сирени пожежної машини. Дітки почули сигнал і почали думати, що б це могло бути. Через деякий час пожежна команда вже їде між будинками. Малят зацікавила ця подія і вони попросили Капітошку пояснити їм куди і чому так поспішає машина, як вона називається.

Обов’язковою конструкцією на занятті була пожежна машина. Педагог розповіла діткам, чому ця машина червона, де розміщується команда пожежників, а де — запас води. На занятті були дівчатка, але й їм цікаво будувати машинки, тож із завданням справилися досить швидко. Сподіваюсь, ті, хто читав попередню розповідь про побудову кафе, самі зрозуміють, де чия машинка.
Ліза та Ксюша — дружать, тому педагог вирішила побудувати з ними колективну конструкцію пожежної дільниці. Це наша перша спроба побудувати спільну конструкцію, що зовсім нелегко у цьому віці. Досі дітки все будували окремо і тільки гралися на килимі рядом, але справжньої ігрової розгорнутої взаємодії майже не відбувалося. Та це й зрозуміло: це молодший дошкільний вік. Вони ще маленькі і все ще попереду.
Дільниця (майже вільне конструювання) у дівчаток вийшла на славу — велика, простора, висока, з вікнами і дверима, які відкриваються і закриваються, як справжнісінькі. А на даху — вартовий. Все як у маленьких містечках було давним-давно.





Молодці дівчаточка! Дякую педагогу! До наступних зустрічей!

Щоб прочитати інші публікації з цієї теми знаходьте на блозі у хмарі слів ключові слова «Дошкільна академія “УнікУм”».

Сайт Дошкільної академії «УнікУм» — unikum.org.ua
Більше про Дошкільну академію «УнікУм» читайте тут

Дізнатися про всі справи Дошкільної академії «УнікУм» можна у групі FaceBook. Ласкаво просимо!

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко

Немає коментарів:

Дописати коментар