неділю, 29 листопада 2020 р.

Марсіанські картини

 Малюємо майже як справжні художники

 

Під час образотворчої діяльності важливо не втратити натхненного ентузіазму дітей, але ж не всі добре малюють. Пропоную провести незвичайне заняття чи урок і познайомити дітей з картинами авангардистів. Це можна зробити і на початку ознайомлення з графічним редактором, коли діти лише починають опановувати найпростіші інструменти — малювати геометричні фігури. Погодьтеся одне малювати круги і квадрати, і зовсім інше — створювати картини як справжні художники.

 


Запропонуйте дітям уявити, що вони зустрілися із марсіанами. Вони розповіли, що марсіани не вміють малювати пензликами і фарбами, як земні художники. Для створення картинок у них є спеціальна програма. Тут один з прибульців клацнув двічі на маленькому зображенні (воно називається піктограма), яке нагадувало олівці у склянці, і на екрані їхнього комп’ютера відкрилося вікно. Зверху назва — Paint. Це означає “писати фарбами”, але не звичайними, а комп’ютерними.

Усі разом заходилися малювати картину, як справжнісінькі марсіанські художники. Виявляється, можна створювати картини за допомогою геометричних фігур. У цьому марсіани досягли неабиякої майстерності. Ось дивіться!

 



Це не складно. Завантажте й собі програму, яка нагадує інопланетянську, комп’ютерна миша вмить перетвориться на пензлик. Повторюйте всі дії хлопчиків і у вас все чудово вийде. Щоб щось зробити, треба взяти інструмент (клікнути на відповідній піктограмі) та провести мишкою по комп’ютерному аркушу на екрані.

Клікніть на олівці — малюйте як звичайним олівцем на папері, не відриваючи мишку від екрана.

Хочете стерти — беріть гумку.

Треба намалювати круг чи прямокутник — беріть інструмент і малюйте собі (тільки поекспериментуйте, щоб зрозуміти, як вести курсор миші, щоб вийшла потрібна фігура).

Щоб брати фарби різних кольорів, треба натискати на відповідних прямокутниках.

Так мало-помалу всі разом створили справжнісінький марсіанський шедевр. А яка картина вийшла у вас? Що в ній незвичайного? Придумайте назву.

В інтернеті діти знайшли й намальовані геометричними фігурами картини земних художників, не гірші за марсіанські. Просто інші!

• Роздивіться ці картини та розкажіть, чим вони відрізняються від марсіанських.

• Які інструменти вам знадобляться, щоб намалювати схожі картини в графічному редакторі?

 

Василь Кандинський “Композиція VIII”

Соня Делоне


 

Ірина СТЕЦЕНКО,

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України

та Міністерства освіти і науки України,

автор технології «Логіки світу»

для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу

 

Немає коментарів:

Дописати коментар