Подорож на кухню
Початок публікації про кристали читайте за посиланням
Далеко не завжди ми помічаємо цікаве навколо себе: ми звикли до нього, а іноді просто не знаємо, на що дивимось насправді, тому не бачимо його дивовижність. Кристали ми можемо спостерігати на кухні щодня, ми навіть боремося з ними. Не вірите? Читайте і спостерігайте!
Незвичайний накип
Помічали накип на стінках чайників і каструль, в яких часто
гріють воду? Зішкрябайте її і розгляньте через лупу в більшості випадках: вона
складається з багатьох дуже дрібних кристаликів. Вони виростають на стінках і
дні чайників так само, як кристали солі на ниточці.
Чому ж утворюється накип? У природній воді розчинено багато
мінеральних солей. Коли вода кипить і випаровується, вони осідають на стінках
чайника, утворюючи накип. Що більше мінеральних солей розчинено у воді, то
товстіший шар накипу і швидше він утворюється. У кожній місцевості вода різна,
тому й накипу утворюється більше чи менше.
Люди навчилися боротися з накипом, бо саме він заважає воді
в чайнику швидко нагріватися, виводить із ладу пральні машини-автомати.
Допомагає видалити накип, наприклад, звичайна лимонна кислота. Вона розчиняє
накип і замість товстого шару накипу на дні утворюється осад, видалити який
досить легко.
Використана література
Шаскольская М. П. Кристаллы — М.: Наука, 1985. — 208 с.
науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних
технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років
Немає коментарів:
Дописати коментар