неділю, 20 квітня 2014 р.

Як росте картопелька?

Бесіда з дорослими і дітьми

Як дитина пізнає навколишній світ? Як ознайомлюється з його багатоплановістю, гармонійністю? Як навчається трепетно відноситися до нього, берегти його, не руйнувати, а творити? Мабуть все починається із знання про світ — про кожну травинку, квіточку, рослинку, найменших його мешканців, яких ми бачимо щодня і нібито не завжди помічаємо. 

Тож, не втомлюйтесь милуватися навколишнім світом, дивуватися найменшим дрібничкам і навчайте цьому дітей. І Ви побачити як все навколо засяє новими фарбами.





Я завжди любила гостювати у бабусі, особливо влітку. Вона жила у невеличкому містечку в одноповерховому будиночку. Скільки цікавого я дізнавалася, спостерігаючи за кроликами, качатами, курчатами та на городі, де росло багато картоплі. Ми з бабусею ходили її викопувати. Бабуся обережно підкопувала кущик і вибирала лише великі клубні, решту залишала підростати.




Що картопля росте в землі для мене було не дивиною. А як же вона «прикріплена» до куща?
Я вирішила спробувати викопати картоплю сама. Ніби я все робила так як бабуся, але замість кількох картоплинок, я викопала цілий кущ. Мені здавалося,  що картопельки ростуть в землі окремо від куща.
Коли я розповіла про свою витівку старшому брату, він розсміявся і сказав, що я недотепа. А бабуся пішла зі мною на город і показала, як треба викопувати картопельку. Обережно руками вона «розгорнула» землю, що прикривала клубні. І тут я побачила тоненькі корінці, що ростуть від куща до картоплинок. Бабуся показала, як починають рости картопельки: спочатку на корінцях з’являються маленькі бульбашки. Від коріння вони вбирають поживні речовини і вони поступово виростають. В кущі ми з бабусею знайшли різні за розміром картоплинки і я уявила як вони ростуть.




Ніби все так просто і нічого зайвого? Але дивовижне можна побачити, навіть, і у звичайнісінької картоплі: варто лише вміти його показати.





А цей мультфільм подивіться разом з дітьми...
Антошка, Антошка! Пойдем копать картошку (мультик из «Веселой карусели») — Союзмультфильм






науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко