суботу, 14 березня 2015 р.

Сімейка фіалок

Бесіда за картиною Гелени Павленко

Весняна картина української художниці Гелени Павленко «Сімейка фіалок» допоможе нам розповісти дітям чому ці весняні квіти ростуть такими симпатичними галявинками.

Часто весняні квіти ростуть не поодинці, а галявинками — одна біля одної. Вітер ніжно колихає їхні пелюсточки і вони розповідають одна одній історії: що помітили нового навколо себе, що почули, які новини приніс вітер, що наснилося взимку знайомому павучку і мурахам…

Гелена Павленко. Сімейка фіалок


• Що цікавого ви помітили на картині?
• Опишіть квіти на картині. На що вони схожі? Якого кольору? Які у них пелюсточки? Чим ці квіти цікаві?
• Поміркуйте з дітьми, про що можуть розповідати одна одній квіточки.
• На що схожа ця галявинка? (На хмаринку, лісове озерце…)
• Як ви вважаєте, чому весняні квіти ростуть одна біля одної?
• Які ще рослини так ростуть? (Гриби…)
• Художниця назвала цю картину «Сімейка фіалок». Як ви думаєте, чому?
• Який настрій у картини? Чому ви так вважаєте?

Часто весняні квіти розмножуються цибулинками або відростками від кореня (корінь у фіалок називають кореневищем). Звичайно, і цибулинки, і кореневище не можуть рости дуже далеко від основної, материнської, рослини. Насінням вони розмножуються не дуже швидко, та й насіння сходить не все. Тому ростуть рослинки одна біля одної і з’являються такі маленькі галявинки.

Ця весела весняна картина може стати початком розповіді про велику родину фіалок — кімнатні рослини, братик і сестричка, садові фіалки… — інші весняні квіти.
Провести цікаве інтегроване заняття про весняні з квіти, порівняти їх з іншими квітами, знайти яскраві асоціації допоможуть презентації електронного додатка до журналу «Джміль» (2014, № 2). Більше про е-додаток читайте за посиланням.


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко