понеділок, 2 березня 2015 р.

Далекий близький Космос

Освітній проект для дошкільників і учнів початкових класів

Частина 3


Початок читайте за посиланням


Планети-гіганти


Юпітер — найбільша планета Сонячної системи, її ще називають газовим гігантом. Якщо представити Сонце розміром з вхідні двері, то Земля буде розміром з монетку, а Юпітер — з баскетбольний м’яч. Доба на Юпітері триває всього лише 10 земних годин.
Це дуже незвичайна планета — такі звичні на Землі атмосферні явища як шторми, блискавки, полярне сяяння на Юпітері набагато масштабніші. У таких складних умовах життя на Юпітері немає. Тим не менш деякі супутники цієї планет мають океани під поверхнею, де і може бути життя.
Велика Червона Пляма на Юпітері (її розміри досягають двох третин Землі) — це гігантський шторм і буяє він вже століття.

Так виглядають відносні розміри Землі, Венери, Марса, Меркурія, Плутона.




А ось так виглядають розміри Землі, Венери, Марс, Меркурія, Плутона порівняно з величиною Юпітеру, Сатурну, Урану, Нептуну.




А так виглядають планети сонячної системи порівняно з розмірами Сонця.




А цей малюнок дає змогу порівняти розміри Юпітеру, Сатурну, Урану та Нептуну один з одним.




Сатурн — друга за розміром планета Сонячної системи після Юпітера, це ще один газовий гігант. Сатурн має найзахопливішу систему кілець з усіх планет Сонячної системи. Кілець у Сатурна аж сім. Доба на Сатурні триває всього лише трохи більше 10 земних годин, а от рік триває цілих 29 земних років. Жовті та золоті смуги в атмосфері Сатурна є результатом дії супершвидких вітрів (їх швидкість 1 800 км/год).
Життя на Сатурні немає. Тим не менш деякі супутники цієї планет мають умови, у яких життя може існувати.

Нептун — найвіддаленіша від Сонця і третя за масою (в 17,2 рази більше маси Землі) планета Сонячної системи. Це один з найменших газових гігантів. Тривалість доби на Нептуні приблизно 16 земних годин, а от рік — триває цілих 165 земних років, адже планета дуже далеко від Сонця. Нептун має шість кілець.
На Нептуні буяють найсильніші вітри (2 100 км/год) серед всіх планет Сонячної системи, а температура поверхні цієї планети — −220 °C.
Іноді Нептун, як і Уран, називають льодяним гігантом: у складі цієї планети багато льодяної води.
Тож за таких суворих умов життя на Нептуні немає.

Уран — сьома за віддаленістю від Сонця планета Сонячної системи, дуже красивий синьо-зелений велетень. Тож саме Уран є по-справжньому блакитною планетою! Ця планета трохи менша свого найближчого сусіда — Сатурна, навколо неї тонкі, невеликі, практично невидимі кільця. Планету знайшли за допомогою телескопа вже у наші часи, а не у далекому минулому. Хоч Уран і велика планета, але вона настільки віддалена від Землі, що побачити її можна лише за допомогою спеціальних приладів, наприклад телескопа.
Уран — одна з найзагадковіших планет.
День на Урані триває приблизно 17 земних годин, а от рік триває аж 84 земних роки (тільки уявіть: кожна пора року триває цілий 21 земний рік).
Уран отримує майже в 400 разів менше світла, ніж наша планета. Для чутливого людського ока це відповідає освітленості на Землі одразу після заходу Сонця, на початку сутінків.
Вчені кажуть, що це сама невиразна планета: на ній, як у інших газових гігантів, немає хмарних смуг та атмосферних штормів, хоч на планеті дме доволі сильний (порівняно з іншими планетами) вітер — його швидкість досягає 900 км/год. Тільки недавно вдалося розрізнити сезонні зміни погоди на Урані.
На полюсах і на екваторі зміна пір року відбувається зовсім по-різному. На екваторі урановий рік включає 2 літа і 2 зими, тривалість цих сезонів відповідає майже 21 земному року. А от на полюсах буває лише по одному літу і одній зимі зате тривають вони там удвічі довше, ніж на екваторі, — по 42 земних роки.
Ще одна загадка Урану: планета обертається на боку: по горизонталі, а не по вертикалі як всі планети. Тому рух Урану навколо Сонця особливий — він котиться уздовж своєї орбіти, перевертаючись з боку на бік, подібно колобку.
Уран, як і Нептун, називають льодяним гігантом: у складі цієї планети багато льодяної води. В Урана найхолодніша атмосфера — найменша температура −224 °C.
Теплове випромінювання Урана виділяє його з ряду інших планет-гігантів. Тепло з гарячих надр планет-гігантів поступово проникає крізь атмосферу і випромінюється в Космос. Вимірювання показують, що тепловий потік від планет-гігантів в 2–2,5 рази більше одержуваного від Сонця за одним винятком: Уран віддає лише трохи більше, ніж отримує. Куди поділося тепло поки-що ніхто пояснити не може…
На Урані не може бути життя, принаймні у тому вигляді, як ми знаємо.

Найвіддаленіша планета


Плутон найвіддаленіша від Сонця планета Сонячної системи — намагатися побачити Плутон з Землі те ж саме, що намагатися розглядати волоський горіх з відстані 50 км. На Плутоні наскільки темно, що людина мала б можливість бачити зірки з його поверхні цілий день. Навіть Сонце з його поверхні здається невеликою точкою на небі.
Плутон ще називають карликовою планетою Сонячної системи. Це єдина така планета, яка раніше стояла в ряду основних планет. Якщо масу планети Земля розділити на п’ять однакових частин, то маса Плутона буде менше однієї такої частини.
Відстань Плутона від Сонця може значно змінюватися. Коли планета наближається до Сонця, льод на її поверхні починає танути, атмосфера стає значно більшою. Коли планета починає віддалюватися від Сонця, вода знову замерзає, атмосфера планети значно зменшується. Відповідно й температура поверхні коливається від –218 °C до –240 °C.
Плутон настільки віддалений від Сонця, що йому потрібно цілих 248 земних років, щоб здійснити один виток. Тож, рік на Плутоні триває аж 248 земних років! А от день на Плутоні триває цілих 6 земних днів.
На планеті наскільки мала сила тяжіння, що людина, що важить на Землі 45 кг, на Плутоні важитиме лише 2 кг.

Презентація про сонячну систему з електронного додатка до журналу «Джміль» (2015, № 1) дає змогу ознайомити дітей зі всіма планетами Сонячної системи, надати наочний матеріал для порівняння планет, проілюструвати розповідь про планети. Подивитись фрагмент роботи е-додатка Ви можете на відео.



Ви вже багато знаєте про планети Сонячної системи, тож тепер можете розповісти про них іншим діткам.

Користуючись отриманою інформацією

• Складіть історію про планету Сонячної системи, спробуйте проілюструвати її.
• Намалюйте поверхню планети.
• Порівняйте її з іншою планетою. Знайдіть їй сестричку та саму несхожу на неї планету.
• Спробуйте розподілити всі планети Сонячної системи по материкам Землі: «холодні» планети — окремо, «гарячі» — окремо. На які материки Землі які планети схожі? Чому?

Запитання для обговорення з дітьми

• Порівняйте фотографії з Космосу планет Сонячної системи і Землі. Що спільного? Чим планети відрізняються?
• Якого кольору Земля? Чому саме такого?
• Що означають кольори нашої планети?
• Чи є схожого на Землю забарвлення планета Сонячної системи?
• Наша планета сама … (продовжте думку)
• Якого кольору Землю ми можемо побачити там, де зима? осінь? весна? літо? Чому?


У Джмелика, Книжечки, Нотки та Пензлика з’явилася нова спільнота «Джміль — живопис, музика, література дітям» знайти її можна за посиланням. Ласкаво просимо приєднатися до нашої команди в Google+! 


Про те, як знайти свою Зірку на небі, як побачити Зірки та Планети із Землі, які сузір’я є на небі, а також як здійснюються зараз космічні подорожі читайте у наступних статтях.


Увага! Зібравши презентації електронних додатків до журналів “Джміль” № 4, 2014; № 1, 2, 2015 ви можете розгорнути цікавий освітній проект з дошкільнятами та учнями початкових класів “Далекий близький Космос”.


Зробити проект яскравим та цікавим для дітей допоможуть електронні додатки до журналу:
Проведення тренування перед космічною мандрівкою: розкажіть дітям, як народжується космічний корабель та здійснює політ у космос, як вдягаються космонавти, що вони відчувають під час мандрівки
Спробуйте себе в ролі дослідників космічного простору, разом з дітьми станьте екіпажем справжнісінького космічного корабля і подорожуйте Сонячною системою
Виберіть рослини для космічного корабля

Успішного польоту!



науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко