середу, 21 липня 2021 р.

Звичайні явища природи, а скільки в них…

 Спостерігаємо — дивуємося

 

Навколо себе ми не так вже й часто бачимо щось незвичайне. І це зовсім не означає, що його немає, просто воно виглядає для нас звичайнісіньким і ми не помічаємо незвичаїнку. А ще є явища, які ми не можемо часто спостерігати, тож від однієї зустрічі з ним до іншої деталі забуваються і ми не бачимо різниці.

 

Як же нам діяти?

1. Вчимо дітей спостерігати, милуватися природою, пильно придивлятися до всього навкруги. І це не просто для милування, іноді спостережливість рятує здоровʼя і життя.

2. Діти не просто дивляться, а порівнюють і аналізують побачене.

3. Щоб дізнатися більше про цікаве явище, варто знайти й світлини інших очевидців: вони можуть доповнити ваші враження і допомогти більше дізнатися.


Сьогодні ми так і діятимемо — роздивимося незвичайні світлини про райдугу.

Роздивіться з дітьми світлини і запитайте у них, що незвичайного вони побачили, чим зацікавили світлини, про що вони хочуть дізнатися більше і де це можна зробити.

 






Райдуга — настільки яскраве явище природи, що й різні природні обʼєкти мають таку ж назву. Ось дивіться!

Райдужна річка (Колумбія)— найнезвичайніша річка в світі — Каньо Кристалес (Caño Cristales), що перекладається як «кришталевий рукав річки» або «кришталева річка».

Запропонуйте дітям вигадати влучну назву річці, придумати історію про незвичайну річку, намалювати її.

Місцеві жителі називають її по-різному: «Річка пʼяти кольорів», «Рідка Веселка» або навіть «найкрасивіша річка у світі». І це не фейк — річка й справді різнобарвна! Таке стало можливим тому, що в річці ростуть водорості Macarenia clavigera, і в залежності від сезону і температури, змінюють свій колір.

 


 

Райдужний евкаліпт — єдиний вид евкаліпта, який в дикому вигляді росте в Північній півкулі — Нова Британія, Нова Гвінея, Серам, Сулавесі, Мінданао і прилеглі малі острови. Трапляється у вологих лісах до висоти 1800 м над рівнем моря.

Спочатку кора має яскраво-зелений колір. З часом вона набуває синіх, фіолетових, помаранчевих та темно-бордових відтінків. Стовбур дорослих дерев яскравіє всіма кольорами райдуги, його колір весь час змінюється. Це відбувається тому, що кора дерева поступового відшаровується вузькими смужками (на місці старої кори поступово утворюється нова).

 





А які ще райдужні назви знайдете Ви з дітьми?


Більше дізнатися про веселку можна й у тематичному випуску “Веселка” журналу “Джміль” № 4, 2018 — https://jmil.com.ua/2018-4

 



Ірина СТЕЦЕНКО,
наукова співробітниця Міжнародного науково-навчального центру
інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
авторка технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу