неділю, 13 вересня 2015 р.

“Кращі гір бувають тільки гори…”

Мандруємо просторами рідної країни: карта України


Роздивимось фізичну карту Європи.
• Які кольори ми бачимо?
• Яким природним рельєфам які барви відповідають?
• Як зрозуміти, які гори вищі, а які нижчі?
 Що на карті може позначати зелений колір? Чому?
• Чи однаковий зелений колір на карті?
• Де можна знайти найбільше синього кольору?
• Як на карті позначені ріки? озера? моря?
• Яких водойм в Україні більше?
• Як ви гадаєте, більшу глибину мають ріки, озера чи моря?
• Як це показано на карті?
• В Україні більше гір чи рівнин? Як це відображено на карті?
— Подивіться, який вигляд має земля зверху: з літака, з космосу. Чи не нагадує вона вам величезну карту? Справді, згори не видно окремих будинків, дерев, полів… Зате добре видно, де протікає річка, яку форму має море, де розташовані гори, де більше лісів…





Зверніть увагу дітей на розмаїття рельєфів України та природних умов на її території, відповідність природних умов певному рельєфу.
Ми побачили, що в Україні багато лісів, полів, рівнин. Є і гори, але зовсім невисокі. Ще в Україні є два моря — одне повністю лежить у її межах, інше — тільки частково.
Давайте помандруємо Україною не на літаку, а потягом, машиною, вертольотом. Чому саме так? А тому, що так можна роздивитися простори нашої рідної країни набагато детальніше. Тож рушаймо!

Зверніть увагу дітей на те, які різні наші найпотужніші гірські масиви. Порівняйте Карпати, Кримські гори, Донецький і Овруцький кряжі. Чим вони відрізняються? Поміркуйте разом над тим, чому в Криму немає таких лісів, як у Карпатах. Як відрізняється рослинний світ різних гір? Як впливає на рослинний світ гір їх висота? Адже відомо: що вище піднімаються гори, то менше листяних дерев росте на їхніх схилах, а на значній висоті температура повітря дедалі більше знижується, і дерев стає все менше й менше…


ПРОДОВЖЕННЯ подорожі горами України — у наступних публікаціях на блозі.


Ось так почалася наша подорож Україною… Дотепно провести бесіду з дітьми допоможе презентація, ЗАВАНТАЖИТИ яку Ви можете на сайті журналу «Джміль»

ЗАВАНТАЖИТИ презентації, які допоможуть ознайомити дошкільнят та учнів молодших класів з нашою країною, здійснити віртуальну подорож Україною Ви можете на сайті журналу «Джміль» (№ 1, 2015) після кожної статті з позначкою «е-додаток».



науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко