неділю, 20 липня 2014 р.

Хвилинки-цікавинки у подарунок від сонечка

Дивимось, досліджуємо, міркуємо, запам’ятовуємо


Озирнімось навколо, придивімось, прислухаймось, спробуймо відчути зміни, помітити несподівані цікавинки. Якщо будемо уважними і терплячими, знайдемо те, що раніше проходило повз нас, і подаруємо собі та дітлахам хвилинки-цікавинки.


Одного сонячного дня я помітила на стелі тераси ось такі два сонячних зайчики.




Звідки вони взялися? Адже під сонячними зайчиками начебто немає нічого, що могло б відбивати світло. Подивімося уважніше: на протилежному, найближчому до сонечка боці тераси, стоять миска і відро з водою. Саме поверхня води в них і відбиває сонячні промінці.
Зазвичай ми звикли пускати сонячних зайчиків, відбиваючи промінці дзеркалами, блискучими металевими та полірованими поверхнями тощо. Сьогодні дослідимо, як відображає світло поверхня води.
Чому її варто виділити окремо? Поверхні дзеркала і металу можна назвати твердими: ми можемо нахиляти їх у різні боки, але змінити їх форму не в силах (їх не можна зігнути). А от форму поверхні води змінити легко. Воду в мисці можна перетворити на мініатюрну модель моря: спочатку здійняти хвилі в одному напрямку, потім в другому, далі можна влаштувати шторм, скаламутити воду, зробити вир тощо… Спробуйте змінити форму поверхні води, і побачите, як зміняться обриси сонячних зайчиків. У мене вийшли ось такі фотографії.







«Водяні» сонячні зайчики подорожують: Земля обертається навколо своєї осі, по-різному повертається до сонечка, ємкості з водою теж змінюють своє положення відносно світила, разом з ними переміщується і сонячний зайчик. Тож можна провести невеличке дослідження: відмічати положення зайчика на стіні кожні 15–20 хвилин, тоді наступного дня (якщо ви не зміните положення ємкості з водою) сонячний зайчик перетвориться на сонячний годинник.

Здавалося б, найпростіший дослід, а скільки цікавого ми дізналися! Дослідіть, як можна спрямовувати сонячних зайчиків. Придумайте разом з дітьми цікаві досліди із сонячними зайчиками. Чекаю на Ваші листи!


Прочитавши такі статті Ви зможете:

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років




Автор: Ірина Стеценко