неділю, 30 червня 2013 р.

Фантазії з Країни Дитинства


Бесіда з дорослими про образотворче мистецтво, народні традиції, патріотизм…


Сьогодні у нас незвичайна тема: я представляю художницю Поліну Білокобильську. Її сповнені любові до України картини життєрадісні, колоритні, у них напрочуд вдало поєднані народні традиції, казка і дитинство, а нестандартний погляд на звичайне приваблює, збуджує думку, активізує фантазію. На її картини можна дивитися багато разів і щоразу знаходити щось нове. Отже, дивіться, дивуйтеся, міркуйте, фантазуйте, мрійте…


Поліна Білокобильська
Запитайте в дорослих і дітей: яке буває небо? Які — зорі? Яка в річці вода? Порівняйте, як описують діти й дорослі пташок, тварин, комах, і ви неодмінно побачите, наскільки в дітей образи яскравіші, а порівняння — неочікувані й часто влучніші.
Саме Країна Дитинства, така близька і далека одночасно, пригадується мені, коли вдивляюсь у картини Поліни Білокобильської. Усе, що зображено на полотнах, близьке й зрозуміле нам — пташки, рибки, тварини, рослини… Але кожний найменший фрагмент цілого зображення художниця бачить по-своєму: твори пронизані її поглядом на все, що нас оточує, її думками, її спостереженнями, її висновками…
Пропоную Вашій увазі фрагмент інтерв’ю з художницею Поліною БІЛОКОБИЛЬСЬКОЮ про картини, мистецтво, народні традиції…

Мистецтво, що розмальовує білий світ


— Поліно, розкажіть, будь ласка, коротко про себе.
П. Білокобильська. Я народилася 5 липня 1985 року в місті Києві в чудовій українській родині журналістів. За фахом я також журналістка і працюю ведучою на радіо «Культура». 2010 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, як і вся моя родина — тато, мама і старша сестричка.

— Як би Ви визначили напрям своїх картин — казкові замальовки, фантазії дитинства, особистий погляд чи…
П. Білокобильська. Творчість розвиває, самоудосконалює та приносить задоволення. Будь-якій людині від народження дається можливість і талант творити за прикладом Господа Творця.
Мабуть, найпривабливіше та найяскравіше з того, що люблять навіть найменші дітки — малювання. Малюнок — відображення душі, власний світ та окреме королівство. Найбільше в житті із самого дитинства, люблячи малювання, я вирішила, що цей світ буде барвистий, кольоровий, емоційний, добрий та легкий. Кожен малюночок — частинка світлої енергетики та нової історії, яка не може повторитися знову. Тож малюючи, я запрошую до споглядання та незабутніх вражень.
Усе починається з казки, адже найперше, що чує маленька душа від народження, — саме казка. Казковий світ посідає в моїх роботах чи не найголовніше місце, бо казка набагато глибша, ніж здається, але втім зрозуміла кожному.

— Що для Вас головне у Ваших картинах?
П. Білокобильська. Головне — це дати волю собі та малювати все, що хочеться і як хочеться, відкинувши будь-які умовності. Інколи буває, що прийде якийсь сюжет у голову, думаю про нього тиждень-другий, а потім переношу на папір і стає одразу легше. Тобто головне — створювати.

— На що б Ви насамперед хотіли звернути увагу? Що найперше хотіли би висловити своїми картинами дорослим, а що — дітям? Чому?
П. Білокобильська. Не ділю дорослих і дітей на різні категорії. Гадаю, що кожен може віднайти в сюжеті щось своє, комусь до вподоби велика яскрава рибка, а хтось розгледить маленьку квіточку. І для нього вона буде головною в картині. Не ставлю мети звертати на щось увагу, щось доносити, хочеться щоб мої роботи просто подобалися. Щоб кожен у них відшукував своє. Для цього дуже важливо уважно розгледіти найменші деталі.

Світ очима митця

Запитання до бесід з дітьми


Розглянемо картини, де є море, рибки, підводне царство… У будь-якому морі, звичайному, казковому чи фантазійному, живуть рибки. Знайдіть усі картини з рибками. Уважно роздивіться їх.

Поліна Білокобильська. Трав’яна рибка 

Поліна Білокобильська. Рибки

Поліна Білокобильська. Ти для мене — я для тебе 

Поліна Білокобильська. Рибалка без жертв 

Поліна Білокобильська. Золота рибка

— Яке буває море?
— Якого кольору вода в морі? Чи завжди вона однакового кольору?
— Яке море зображене на картинах художниці?
— Чи буває море веселе?
— Чим схожі ці картини? Чим відрізняються? Що в них незвичайного?
— Де зображені рибки?
— На яких картинах рибки є головними героями, а на яких вони — другорядні герої?
— Які подружки можуть бути в намальованих рибок? Як ви їх уявляєте? Намалюйте їх.
— Придумайте назву для кожної картини.
— Яку картину можна було б назвати «Мрії кошенятка»? Придумайте розповідь про мрії кошенят. Чи всі мрії кошенят зображені на картині?
— Розгляньте рибок, прикрашених орнаментом. Де ви ще бачили схожі орнаменти? Що б ви прикрасили таким орнаментом?

Розгляньмо яскравих пташок на картинах. Вони незвичні нам, не зовсім таких пташок ми бачимо в повсякденному житті. Такі картини дають змогу вийти за межі звичного й побачити звичне в іншому ракурсі.

Автор — Поліна Білокобильська

Автор — Поліна Білокобильська

Автор — Поліна Білокобильська

Поліна Білокобильська. Райські пташки

— Як називаються зображені пташки?
— Як би ви назвали картини з пташками?
— Що в них незвичайного? Чим вони схожі на пташок навколо?
— Що пташки роблять?
— Ці пташки казкові чи схожих на них можна побачити навколо?
— Що привертає увагу на картинах із пташками?
— Що зображено навколо пташок? Розкажіть, що було й може бути з героями картини.
— Спробуйте уявити й намалювати подружок зображених пташок, дерева, кущі та квіти навколо них.

Сьогодні ми відкрили для себе ще одну сторінку сучасного українського живопису. Це була подорож у Країну Дитинства, що ознайомила з тим, як можна яскраво поєднати традиції народу і сучасність, диво і реальність, знайти казку в буденному.
Сподіваємося, що ця подорож надихне Вас на цікаві бесіди з дітьми, вони створять власні малюнки, у яких поєднають свої фантазії, спостереження з тим, що побачили на картинах.
Бажаємо натхнення, творчості, яскравих вражень!
Вірте в диво!


Продовження подорожі у світ українського мистецтва у наступній статті.



Читайте бесіди з дітьми за картинами
Почути намальовані звуки (за картинами про дітей і море Саллі Свотленд)
Вдивляємося у картину (за картинами з парасольками Дональда Золана)
Плекаємо українське (за картинами Поліни Білокобильської)
Мир «под ногами» (по картинам Альбрехта Дюрера)


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко