неділю, 3 листопада 2019 р.

Такий знайомий і незнайомий м’яч…


Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки — продовження


Початок розповіді про Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки читайте тут




Представляю цікаве творче впровадження альтернативної програми формування культури інженерного мислення в дошкільників «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» — ЗДО «Дзвіночок» (м. Шостка, Сумська обл.).

Заняття «Такий знайомий і незнайомий м’яч…»

Вихователь Олена Чаус, група «Грайлики» (старший дошкільний вік)

Діти разом зі своєю вихователькою досліджували такий знайомий і, виявилось, не зовсім знайомий м’яч… Малята з цікавістю ознайомилися з історією виникнення м’яча, розглянули м’яч як іграшку, як спортивний інвентар, як сувенір чи прикрасу.







Дослідили матеріали, з яких виготовляють м’ячі, переконалися в тому, що пружність м’яча залежить від того, чи є у м’ячі повітря. За допомогою насосів (самостійно для спущених м’ячів знайшли, відповідно розміру м’ячів, насоси) самостійно накачали і повернули пружність спущеним м’ячам.










Спробували перевірити твердження, що м’яч у воді не тоне і з подивом дізналися про те, що м’яч, який використовують для метання на дальність, легко тоне у воді, бо він виготовлений із пресованої гуми.




Порівняли найбільший і найменший м’ячі. Дійшли висновку, що м’ячі відрізняються кольором, величиною, матеріалом, з якого вони виготовлені, вагою, призначенням і, навіть формою.





Дізналися про цікавий вид спорту «пушбол». Проте, яке здивування і подив був у дітей, коли серед матеріалів, з яких виготовляють чи виготовляли раніше м’ячі, малята знайшли аркуш фольги. Розгорнувся діалог: чим фольга відрізняється від інших матеріалів і чи можна виготовляти м’ячі з фольги? А потім вирішили перевірити свої припущення. Яке ж було приємне здивування, коли у кожного вийшов свій м’ячик, виготовлений з фольги.

















Діти зразу ж вказали на те, чим м’ячі з фольги, відрізняються від справжніх і які переваги у них є. Виявилось, що м’ячик із фольги можна легко заховати в кишеню, пограти ним з друзями у футбол, навіть, на столі, забити гол на картонному футбольному полі, створити гравців для футбольної команди з тієї ж фольги, а ще влучити в ціль, і зовсім не страшно, коли такий м’ячик влучить у шибку, від нього вона не розіб’ється.







У підсумку відмітили, що м’яч – це весело, здорово, цікаво, чудово, корисно, захопливо, незвично, радісно, круто!

Дякую за творче впровадження!


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років