неділю, 18 квітня 2021 р.

Дерево-велетень

 Не втомлюємося дивувати!

 

Дорослі не втомлюються шукати мотиватори, які допоможуть дітям різного віку навчатися з натхненням. А він поряд — універсальний мотиватор для дітей і дорослих — диво. Тож публікую ще один матеріал-здивування.

 

Африканські баобаби одні з найбільших дерев у світі: при середній висоті 18-25 м діаметр їх стовбура сягає близько 10 м. Найбільші екземпляри цих дерев досягають 40-50 м в діаметрі. Тривалість життя баобабів коливається від 1000 років до 5500 тисяч років.

 

 




 

Усі частини баобаба використовуються людиною та тваринами. Жителі саван називають баобаб «деревом життя». Адже його величезний стовбур здатний запасати воду в сезон дощів. Дерево не боїться нічого, навіть піщаних бурь, оскільки його величезне коріння добре закріплено в ґрунті.

У сезон посухи листя баобаба жовтіє, дерево ніби зменшується і переживає несприятливий час, сповільнюючи свою життєдіяльність. Навіть терміти не можуть пошкодити деревину баобаба — вона просякнута вологою немов губка.

 

 




 

Листя вживають у їжу як приправу, з кори в’ють мотузки, плетуть кошики і гамаки, плоди цінують за смачну м’якоть.

Слони часто ламають баобаби і з’їдають середину стовбура, напиваючись їм. Стовбур старого баобаба насичений нішами, в яких переховуються птахи. Баобаб не горить, тому якщо в савані трапляється пожежа, дерева служать притулком для змій та інших дрібних гризунів.

Запропонуйте дітям поміркувати, як ще можна використовувати велетенські дерева, де їх варто садити, а ще можна пофантазувати і уявити, що буде, якщо у горщику на вікні чи на подвір’ї раптом виростатиме баобаб. 

Що на світлинах допомагає визначити величину дерев?

 





Дивуйте дітей — дивуйтеся самі!

 

Ірина СТЕЦЕНКО,
наукова співробітниця Міжнародного науково-навчального центру
інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
авторка технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу