суботу, 7 листопада 2020 р.

Онлайн-дошки у роботі з дітьми

 Впроваджуємо нові технології

 

Онлайн-дошки — новий спосіб подання інформації, це яскрава мультимедійна добірка інтегрованої інформації. Зазвичай онлайн-дошки тематичні.

Чому назва саме така? Тому що ці дошки діють на повну силу тільки в інтернет.

Онлайн (англ. online, on line — «на лінії», «на зв’язку», «у мережі») — слово або частина складних слів, що позначає перебування в мережі, здійснення дій в інтернеті прямо зараз (в реальному часі).

Є платна функція зробити версію офлайн, але це лише видимість — дошка лише виглядає як на сайті — це pdf, але посилання він має на ресурси в інтернеті, завантажуються лише тексти та світлини. Звичайно, це суттєво знижує мультимедійність в офлайні та привабливість дошки в цілому.

Беззаперечна перевага онлайн-дошок — автор може динамічно змінювати її наповнення у зручний час будь-де.

 

Наведу приклади дошок, зроблених власноруч до технології STREAM-освіта, адже такі дошки допоможуть цікаво провести освітні мандрівки, освітні ситуації, дослідження, будь-яку інтегровану роботу — інтегровані заняття, уроки, місяці, тижні, дні тощо.

Перші три дошки створені за блоково-тематичнимплануванням до альтернативної програми формування культури інженерного мислення в дошкільників “STREAM-освіта,або Стежинки у Всесвіт”.

Далі онлайн-дошки до уроків за підручником «Мистецтво» (автори І. Стеценко, Г. Остапенко), але звичайно ці дошки можна використовувати й інакше.



Раджу переглянути цей підручник «Мистецтво» та методичні рекомендації до нього, адже це продовження технології STREAM-освіта у молодшій школі. Підручник вийшов красивим і захопливим: я пишаюсь такою роботою.

 

Ведмедики з усього світу

www.thinglink.com/scene/1374423056822304770

 

Піраміди по всьому світу

www.thinglink.com/scene/1297591439437332481

 

Кристали навколо нас

www.thinglink.com/scene/1374842466347253762

 

На згадку про осінь

www.thinglink.com/scene/1375478559446925314

 

Карта українських декоративних розписів

www.thinglink.com/scene/1374014599573012483

 

Музика вітру

www.thinglink.com/scene/1373947491543678979


Ця онлайн-дошка особлива, адже дає педагогу змогу показати дитячі роботи батькам у зручному режимі: коли є час батьки можуть переглядати досягнення своїх дітей, а педагог може змінювати дошку також у зручний час.


Виставка дитячих робіт

www.thinglink.com/scene/1297676520256438273

 

Примітка: зображення відтепер клікбельні (на них можна клікати, щоб перейти за посиланням), адже у blogger з’явилася нова можливість 😀

 

На онлайн-дошки ми звернули увагу здебільшого за потреби дистанційного навчання, але це подання інформації неодмінно має стати у пригоді і під час офлайнової роботи (звичайні заняття чи уроки) з дошкільниками та молодшими школярами.

Дошкільнятам подобається розглядати дошки (адже інтерфейс інтуїтивно зрозумілий), сприймати «все й одразу», а молодші школярі вже цілком можуть створити таку дошку (кожна кнопка створюється у кілька кліків). Головне фантазувати та вміти знайти необхідну інформацію.

Для педагога онлайн-дошка — зручний спосіб зібрати потрібну для роботи з дітьми інформацію в одному місці, швидко красиво оформити її, мотивувати дітей.

Онлайн-дошки можуть бути супроводом протягом всього уроку — як онлайн-дошка «На згадку про осінь» — тобто мати опорні точки, які дають змогу представити розгорнутий план уроку та весь потрібний матеріал до нього — педагог може показати усе важливе. Такими дошками діти можуть користуватися й самостійно, виконуючи усі завдання, йдучи за напрямом стрілочок.

 

Онлайн-дошки Thinglink мають безоплатні функції цілком достатні для роботи педагогів. «Мінусів» з моєї точки зору всього два:

• обмеження переглядів сторонніми користувачами — зараз мої дошки можна переглядати лише на сайті сервісу, адже річний ліміт переглядів перевищено у кілька раз менше, ніж за місяць;

• сервіс не завжди коректно працює з українськими текстами: під час створення бачиш одне, а під час перегляду вилазять помилки.

 

Ірина СТЕЦЕНКО,

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України

та Міністерства освіти і науки України,

автор технології «Логіки світу»

для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу