суботу, 14 листопада 2020 р.

Яблучне опитування

 Чи все, що здається складним, є таким насправді?

 

Помічали, як діти захоплюються, коли беруться за “дорослі” справи? Звісно, малята їх роблять по своєму, але дуже старанно і майже все, як у дорослих. Тож скористаємося цим і проведемо опитування про смак яблук на занятті з математики.

Власне саме так і робили у старшій групі ЗДО №11 «Казка» міста Торецьк Донецької області. Публікую світлини досвіду роботи Тетяни Ониксимової за програмою формування культури інженерного мислення в дітей передшкільного віку “STREAM-освіта,або Стежинки у Всесвіт”. (У наступній публікації я докладно розповім про роботу малят у яблучній лабораторії.)

 


Спочатку діти смакували яблука різних сортів, а щоб малята їх не плутали, вихователі дібрали яблука різних кольорів — червоного, зеленого і жовтого.

 



Потім — голосували — все як у дорослих. Звісно, результати треба опрацьовувати самим, тож діти одразу розкладали свої квадратики стовпчиками. Бачите як ростуть стовпчики яблучної діаграми? Все просто і наочно — одразу видно яблука-переможці.

 



І що цікаво, для визначення переможця не треба рахувати, треба лише акуратно складати рядочки і для визначення результату порівняти їх довжину. Все просто, інтуїтивно зрозуміло і … захопливо. От таке доросло-дитяче опитування.

 

Можна піти ще далі і це малятам також по силам!

Обговоріть з дітьми чи зможуть вони якісно опрацювати результати опитування серед дітей усього міста, а всієї області. Чому?

У такому випадку можна скористатися онлайн програмою Google Forms, яка дає змогу здійснювати е-опитування, використовуючи комп’ютери чи гаджети, та одразу обробляє його результати.

Запропонуйте дітям взяти участь в електронному опитуванні, але спочатку спробуйте самі. Клікайте на знак оклику!

 

 

Цікаво? Легко? Таке опитування можна проводити й на будь-якому гаджеті — смартфоні, планшеті тощо. А тепер підготуємося для опитування з дітьми.



1. Завантажте опитувальник на свій Google-диск (для цього необхідно мати пошту в Google). Натисніть на хмаринку, щоб завантажити файл, та дійте за інструкціями.

 


 

Перейти на свій Google-диск можна так.

 


2. Щоб запустити опитувальник потрібно натиснути на посилання. Щоб отримати його: знайдіть завантажену Google Forms на своєму Google-диску, двічі натисніть, щоб відкрити, перегляньте опитувальник очима учасників (натисніть на логотип, куди вказує стрілочка) і скопіюйте посилання вгорі.

 



Ви можете надіслати посилання на електронну пошту або запустити свій опитувальник кліком на ньому.

3. Після проведення опитування, знову увійдіть в опитувальник на вашому Google-диску (власне результати відображаються миттєво, тому можна у будь-який час дивитися проміжні результати). Натисніть на вкладку «Відповіді», щоб подивитися результати опитування.

 


Результати відображаються у вигляді діаграми — усе просто і наочно.

 

 


Буду дуже рада почути від вас як пройшли яблучні опитування у вас! Щасти!

Хочете мати більше яскравих ідей на щодень? Ви можете знайти їх у блоково-тематичному плануванні освітньої діяльності з дітьми дошкільного віку за альтернативною програмою формування культури інженерного мислення в дошкільників “STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт” на кожний вік і кожний квартал!

Клікайте по світлинам, читайте більше, завантажуйте електронні матеріали та вибирайте!



 

Ірина СТЕЦЕНКО,

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України

та Міністерства освіти і науки України,

автор технології «Логіки світу»

для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу