суботу, 24 липня 2021 р.

Інтервʼю з новою соцмережею — Sl8

Варто увійти — спробувати — порівняти — поміркувати

 

Мені подобається нове і я не лякаюсь змін, намагаюсь завжди йти в ногу з часом і працювати паралельно у різних вимірах. Звісно, і серед моїх читачів є чимало таких живчиків. Тому сьогодні розповідаю про цікавий український стартап — соцмережу Sl8, яка швидко набирає обертів. У цьому пості те, що на мій погляд треба обовʼязково знати кожному новачку в Sl8.


 

Що це за мережа?

Sl8 — це нова міжнародна соціальна мережа, що розробляється українським стартапом у Києві. Засновників стартапу троє, всі вони українці. Для роботи з усім світом ними було зареєстровано корпорацію Cassator Corp у штаті Делавер, США (так роблять практично усі ІТ-стартапи, що орієнтовані на міжнародний ринок).

Розробники не позиціонують Sl8 як українську соціальну мережу, це глобальний проект.

Дізнатися про мережу детальніше і познайомитися з її розробниками можна на цій ФБ-сторінці — https://www.facebook.com/sl8.online

 

Чому в українській мережі інтерфейс англійський?

Розробка нової соцмережі — складна річ, тож неможливо все зробити одразу: українська буде пізніше, ще пізніше будуть й інші локалізації.

Поступово у мережі Sl8 зʼявляються нові можливості (вже Слейт поступово українізується!), тож треба просто бути толерантними і терплячими — трохи почекати. А ще це можна розглядати як привід попрактикуватися в англійській J))

 

Що в Sl8 нового?

Спочатку слово розробникам: «Соціальна мережа, перш за все, це вхідні та вихідні потоки інформації, емоцій та фінансів. Так ось, наша задумка полягає в тому, щоб дати користувачам в Sl8 максимальний контроль над усім цим. Тому що в Facebook у вас все це давно відібрали:

• Контролюєте контент в своїй стрічці новин не Ви, а якісь алгоритми.

• Реклама часто дратує і завжди краде час, але нічого не можна з цим зробити.

• Ви не можете підлаштувати стрічку новин під свої емоції та настрій в певний час, стрічка одна, і це інколи більше нагадує смітник, де потрібний пост можна запросто не помітити.»

Від себе додам — швидко розібралася у новинках мережі і Вам допоможу, моя стрічка у Sl8 коротка, але там тільки те, що вибрала я і тільки я, можу все швидко змінювати (розповім як) і дещо в Sl8 набагато легше, ніж в інших мережах. Більше розповім далі.

 

Як знайти Sl8 і зареєструватися?

Поки що Sl8 є тільки у смартфонах і планшетах — далі буде і в компʼютері. Зареєструватися можна дуже швидко. Для цього:

1. Перейдіть за посиланням — https://sl8.online/invite/VS3Kbb

2. Завантажте додаток на смартфон через Google Play або ж заходьте з комп'ютера за посиланням  sl8.online/uk

3. Увійдіть у Слейт і зареєструйтеся. Код для реєстрації побачите у наданому посиланні і тут — VS3Kbb

Для логіну у Sl8 потрібен ваш e-mail, пароль та дата народження (дата народження потрібна лише для того, щоб коректно маркувати для Вас дописи з обмеженням за віком, простіше кажучи — 18+). Все — швидко і зручно!

 

Суперновина: Слейт тепер є у вебі, а це додаткові зручності: переходьте на комп'ютері за посиланням sl8.online/uk і Ви у спільноті Слейтян!


Що буде у моїй стрічці в Sl8?

Після приєднання до Sl8 ми одразу шукаємо список друзів та прагнемо додати до нього своїх знайомих, але… списку друзів немає.

Взаємодія з іншими користувачами Sl8 побудована за принципом підписки. Щойно ви приєдналися до мережі, у Вашій стрічці будуть матеріали того, за чиїм запрошенням Ви прийшли (тобто мої матеріали, якщо Ви приєдналися за посиланням https://sl8.online/invite/VS3Kbb) та офіційні матеріали від адміністрації. 


Як знайти друзів?

Уточніть у друга його імʼя у мережі (це може бути не лише спрявжнє імʼя, а нік). Наприклад, мене можна знайти за таким імʼям — @IrynaStetsenko

Натисніть на вже звичну піктограму «лупа». 

Введіть у рядок пошуку ім’я знайомого (без «собачки» — @). 

 

Як побачите ім’я знайомого — натискайте і перейде у його профіль. Ось це мій профіль: звикайте — впізнавайте J))


Зверніть увагу на кнопку «Copy my invite link» у Вашому профілі — це і є Ваше посилання, за яким можна запрошувати друзів у Sl8. Напевно Ви вже скористалися моїм посиланням — https://sl8.online/invite/VS3Kbb

Увага! Важливо, щоб запрошені Вами друзі скористалися саме Вашим посиланням, адже у мережі діє потужна бонусна система (про це розповім у наступному пості).

 

Як знайти нових друзів?

Погортайте свою стрічку чи профіль в Sl8 — побачите внизу екрана побачите меню. Виберіть у ньому «Discovery» (Огляд) і побачите усі нещодавно опубліковані в Sl8 дописи — «Latest» (Останні). 


Сам тут Ви можете переглядати, що в світі робиться, та шукати цікавих авторів, щоб підписатися на них. Як тільки знайшли цікавий допис, клікайте на аватарку автора і переходьте в його профіль. 


Натискуючи на картинки «Layers» (пластів), можете переглядати певні частини дописів автора. 


Наприклад у мене є такі пласти — Interest (зупиніть погляд і думку), Логіки світу, STREAM-освіта, Шкільні цікавинки, Прекрасна мить (квіти, картини...), Музика (мова звуків), Танець (мова руху). Сподіваюсь, нескладно зорієнтуватися.

По суті пласти Sl8 є у певній мірі аналогами груп. Кожний швидко може створити свою групу без зайвих дій і вести її. Я маю не одну групу у ФБ та у вайбері, але так швидко і зручно як у Sl8 жодну групу я не створювала. 


Як тільки вибрали пласти, що цікавлять, клікайте на кнопку «Subscription» (Підписки) і вибирайте все, що душі завгодно. Не забудьте натиснути на кнопку «Save», щоб усі нові підписки набули чинності. Так Ваша стрічка поступово наповниться цікавинками потрібними Вам. 


Як відписатися від пласту?

Можна пройти описаний вище шлях і відписатися, натиснувши на кнопку «Subscription». А можна клікнути на маленький квадратик — пласт (layer), що знаходиться у дописі поруч з аватаркою автора допису.

Ви перейдете на сторінку пласту і у верхньому правому кутку буде кнопка «Unsibscribe» (Відписатися) — натискайте, після цього дописи вибраного пласту у вас не будуть з’являтися у стрічці.

 

Як швидко перейти до свого профілю?

Гортаємо свою стрічку чи профіль в Sl8 — побачимо внизу екрана вже знайоме меню. Виберіть у ньому піктограму схожу на людину — потрапляємо у свій профіль. 

 

Як облаштувати свій профіль?

У правому верхньому куту екрану знаходимо три крапочки — клікаємо на них і входимо у меню. 


Вибираємо необхідну нам дію (користувачі соцмереж розберуться без проблем):

Change cover photo — змінити фото заставки профіля

Change avatar — змінити фото аватару

Edit info — редагувати інформацію про себе 


Як коментувати і відповісти на коментар?

Внизу праворуч кожного допису є піктограма-репліка: щоб коментувати клікніть на неї. 


Щоб відповісти на коментар, клікніть на ньому — побачите внизу трохи вище поля для Вашої відповіді приписочку «Reply to: …» 


Ну і вже передбачаю Ваше наступне запитання про лайки, але це тема наступної публікації.

 

Більше про Sl8 можна дізнатися за посиланням — https://sl8.pp.ua/

 


І наостанок: народження нової соцмережі не означає, що ми маємо одразу кинути ФБ, вайбер і тощо. Просто треба увійти у неї, потихеньку розібратися і зрозуміти як скористатися новинками, цікавинками, зручностями і перевагами.

 

Разом розбираємося і в новій українській мережі. Чекаю на Вас в Sl8! 🙂


Суперновина: Слейт тепер є у вебі, а це додаткові зручності: переходьте на комп'ютері за посиланням sl8.online/uk і Ви у спільноті Слейтян!


Далі читайте публікацію "Вподобайки — це гроші!!!!"

 

Ірина СТЕЦЕНКО,
наукова співробітниця Міжнародного науково-навчального центру
інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
авторка технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу