середу, 26 червня 2019 р.

«Є різні рибки у воді…»


Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки — продовження


Початок розповіді про Фестиваль STREAM-освіти у ЗДО «Дзвіночок» м. Шостки читайте тут



Представляю цікаве творче впровадження альтернативної програми формування культури інженерного мислення в дошкільників «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» — ЗДО «Дзвіночок» (м. Шостка, Сумська обл.).

Заняття «Є різні рибки у воді…»

Вихователь Валентина Єнжиєвська, група «Зайченята» (молодший дошкільний вік)



Скільки всього цікавого дізналися малята про риб: що найрідніша домівка у риб — це чиста водичка; що в акваріумі, річках, озерах, ставках — риби живуть у прісній воді, а в морі, океані — в солоній, навіть спробували солону і несолону воду на смак.
Малята розібралися в зовнішньому вигляді річкових і акваріумних рибок, дійшли висновку, що рибки плавають, пірнають, дихають, живуть, харчуються.







Діти знайшли відмінності між живими та іграшковими рибками: іграшкові не пересуваються у воді, не їдять корм, і луска у них — намальована, а не справжня.
Розглядаючи картину Вікторії Кірдій «Нова вудочка», згадали, хто з татом був на рибалці, де, та яку рибку спіймали. Малята відгадали загадки про річкових риб.






Діти впізнавали рибок за силуетом та знаходили таких же, спробували на дотик знайти в «Чарівному мішечку» геометричні форми з кутами і без них, щоб викласти рибку на папері («Логіки світу» І. Стеценко) та доповнити «портрет рибки» камінчиками і водоростями з LEGO-цеглинок. У рухливій грі тікали від «щуки», як справжні карасі… та, на сам кінець, залюбки запустили «золотих» карасів, виготовлених з апельсинової шкірки, у «озеро», яке прикрасили квітами з LEGO-цеглинок.








Дякую за творче впровадження!

Далі буде…


науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років