неділю, 5 січня 2014 р.

Таємниця Снігової Королеви

Зазирнемо у майбутнє


Новорічні зимові свята запрошують нас у знайомий із дитинства світ очікування дива та різдвяної казки. Уявімо царство Снігової Королеви: можливо Ви, як і я, уявляєте вкриті льодом квіти, які можна оживити розтопивши його. У минулому році саме таку дивовижну казку влаштувало КО «Київзеленбуд», подарувавши киянам і гостям столиці оригінальну «Виставку квітів Снігової Королеви», на якій було представлено льодові квіткові композиції десяти районів столиці.


На Співочому полі виставки квітів уже стали традиційними. Але ж узимку на морозі квіти не цвітуть! Тож свої зусилля вдало поєднали дизайнери та інженери: створили квіткові композиції в прозорих брилах льоду. Але квіти не загинули. Через місяць, як у казці, їх звільнили від криги. Вони ще деякий час радували своєю вишуканою красою і ароматом. Лід настільки прозорий, що видно кожну дрібничку на квіточках, навіть бульбашки повітря заморозилися і прикрасили композиції ніби мереживом.
Для створення композицій використано близько 1 000 різноманітних квітів — троянди, цикламени, гвоздики, орхідеї, хеномелес, альстрамерія та ін.
Для нарощування прозорого льоду дизайнери використали спеціальну технологію глибокого заморожування: квіти встановлюють до кріоблоків за температури –25 °С, а відтак упродовж семи днів поетапно та повільно заливають дистильованою водою. Останній штрих експонату — за скульптором, бо саме він чаклує над зовнішньою формою льодово-квіткової композиції. Тому кожний шедевр створювали майже місяць.



Завдяки технології вдалося зберегти і форму, і красу квітів. Вони ніби сплять під кригою. У такий спосіб майстри зимових букетів поєднали те, що, здавалося б, зробити вкрай складно: тепло і холод, літо і зиму, активність і сон… і вийшла казка про таємниці льоду. І таке диво кияни першими в Україні побачили саме на Новий рік.
Вийшло неочікувано, дивовижно, неоднозначно… Але ж не забуваймо, що такі технології — не іграшка. Відбулася ще одна «проба пера» інженерів і науковців — біологів, хіміків, технологів — і через деякий час ця технологія допоможе нам у повсякденному житті. А поки що — це просто красива казка із щасливим кінцем, як і зазвичай трапляється в казковому королівстві.




За цим посиланням Ви можете завантажити мій подарунок — презентацію про дивовижні букети Снігової Королеви.


Ще раз переконуюсь, що від фантастики до технологій минає не так і багато часу, а часто науковці перевершують найсміливіші фантастичні проекти. Перегляньте мультфільми і Ви побачите, що про такі технології люди давно вже не тільки мріють. А якщо згадати науково-фантастичні твори, то неважко збагнути для чого потрібні такі технології.








Тільки що ви переглянули мультфільми. Поговоріть з дітьми.
— Що їх об’єднує?
— Яку користь можуть принести лід і сніг? Яку небезпеку? Чому? Як уникнути небезпеки?
— У яких казках (мультфільмах, фільмах) головні герої Зима, Мороз, Сніговик? Вони добрі чи злі?
— Чи може сніг зігріти? (Пригадайте, як Морозко пильно стежив, щоб його гостя щодня збивала сніг, який прикривав посіви. Чому?) Як ви вважаєте, чи може зігріти лід?
— Доберіть епітети. Сніг (який?) ... Лід (який?) ...
— Чим відрізняється сніг від льоду? Що у них спільного?
— Розгляньте фотографії, які допомагають побачити наслідки природних явищ.











— Як ви вважаєте, деревам простіше витримати вагу снігу чи льоду? Чому?
Як можна допомогти деревам, гілки яких зігнулися від снігу та льоду?

http://sl.photo-traveller.net/Foto/China/China2010/index6.htm
http://www.nkj.ru/archive/articles/21715/
http://mordasti.ru/tags/%EB%E5%E4/
— Добре чи погано, коли зимою: випадає сніг, снігу немає, лід на доріжках, лід на гілках дерев, траві. Чому?
— Які властивості льоду і снігу можуть бути корисними для людей? Чим саме? Наведіть приклади.
— Придумайте, як ви використали б властивості льоду? Снігу?
— Які явища природи пов’язані з льодом? Як саме?
— Чи можна сніг і лід назвати красивими? Поясніть свою відповідь.

Зараз кожен з Вас може відчути себе дослідником-першовідкривачем: де вже використовують такі технології, де ще їх варто використовувати. Успіхів!


У статті використано фотографії автора блогу.

науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
автор технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років



Автор: Ірина Стеценко