суботу, 9 квітня 2022 р.

Воєнна памʼятка

Нехай не знадобиться, але ми будемо готові

 

Довго не хотіла робити цей пост: писала швидко у соціальних мережах, думала, дописувала. А тепер вирішила опублікувати на блозі все разом. Можливо, так буде зручніше. І нехай це буде останньою воєнною публікацією на блозі.

 

Ворог відступив і наша Армія звільнила багато міст і селищ від загарбників. Ми потихеньку радіємо і вже в дечому повертаємося до мирного життя. Наші міста та селища потроху оговтуються. 




Але війна ще триває і ворог не полишає спроб атакувати. Тож ми маємо бути пильними і обережними, адже щодня знешкоджують диверсійні групи поряд з нами і окупанти залишають у багатьох місцях вибухонебезпечні предмети.

Є небезпека, що ми можемо втратити пильність. Тож будемо уважними і обережними. Не дамо ворогу жодного шансу!


Склала невеличку памʼятку і дуже сподіваюсь що ми всі разом тільки будемо закреслювати пункти у ній по мірі наближення Перемоги.

 

Не піднімаємо жодний незнайомий предмет. Часто пишуть, що не можна піднімати пластикові коробки жовтого кольору. А іншого кольору можна? А інші предмети? Зараз війна, працюють диверсійні групи, тож маємо бути пильними і не піднімати жодний незнайомий предмет. Стежити, щоб діти не рилися в кущах!

Уламки збитих ракет не можна брати в руки чи взагалі торкатися.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна підходити та торкатися. Крім того, боєприпас не можна пересувати.

Про такі предмети треба повідомляти поліцію. Не забувайте, що вибухівку окупанти часто маскують у дитячі іграшки, яскраві цікаві предмети, щось зовсім не підозріле.



 

Розповісти дітям про вибухонебезпечні предмети допоможе презентація “Будьте обачні та обережні” журналу “Джміль” (2015, №2) — https://jmil.com.ua/2015-2/security#dload

 


Ще раз нагадати дітям про інші небезпечні предмети, що можуть трапитися на прогулянках допоможе презентація “Знахідка” журналу “Джміль” (2014, №5) — https://jmil.com.ua/2014-5/security#dload

 

✔️ Звертаємо увагу на все підозріле — людей, машини тощо. Повідомляємо про таке поліцію чи тероборону.

Ходимо перевіреними доріжками, якими постійно ходять люди. Уникаємо прогулянок в парках, скверах, лісочках тощо. Адже саме в цих місцях велика ймовірність розтяжок, які можуть ставити диверсанти. З цієї ж причини не скорочуємо шлях стежинками чи травʼянистими місцями, де рідко ходять.

 

✔️ Як виходимо на вулицю, за можливості обходимо будинок. Дивимося уважно. Якщо бачимо підозрілі мітки, одразу прикидаємо землею. Саме так, а не стираємо. Адже вони мають світитися вночі.

 

Не відкриваємо електронні листи, повідомлення в мессенджерах, смс тощо від незнайомих адресатів. Якщо вже відкрили, то не завантажуємо і не відкриваємо жодного файла.

Також не відповідаємо на дзвінки невідомих абонентів. Не відповідаємо на смс, в жодному разі не робимо те, що в них написано.


 

Якщо лунає тривога, не користуємося ліфтами. Адже саме у цей час збільшується ризик відключення світла.

✔️ Якщо ми далеко від будинка і у нас є потреба укритися десь. В жодному разі не стоїмо під стінами будинків. Краще знайти якесь поглиблення і укритися в ньому.

 

Без нагальної потреби не виходимо з дому. Якщо треба погуляти, то краще це робити недалеко від свого будинку.

 

‼️ По мірі можливості уникаємо місць, де багато людей. Адже саме в таких місцях найбільша загроза терактів.

Не стоїмо на площах біля супермаркетів тощо. За можливості робимо покупки у невеличких магазинах.

 

✔️ Домовтеся з сусідами як будете спілкуватися з ними. Це важливо саме у такі неспокійні часи.

 

💧 Майте постійно запас питної води. Можна набрати воду з кранів у великі ємності, дати відстоятися і за потреби пити кип'яченою.

✔️ Про всяк випадок маємо вдома запас продуктів, краще якщо будуть в запасі консерви.

✔️ Запасіться також необхідними ліками, майте аптечку першої допомоги.

 


Все буде добре! Тихих ночей та спокійних днів! Перемога за нами! Діємо злагоджено, допомагаємо один одному!

З величезною Вірою в Армію та Перемогу!



 

Ірина СТЕЦЕНКО,
наукова співробітниця Міжнародного науково-навчального центру
інформаційних технологій та систем Національної академії наук України
та Міністерства освіти і науки України,
авторка технології «Логіки світу»
для дітей від 4 до 12 років

 

Дізнайтеся про що блог

Читайте роздуми щодо теми блогу

 


Немає коментарів:

Дописати коментар